“Vlaanderen bereid bijkomende stappen te zetten voor klimaatakkoord”

Print
“Vlaanderen bereid bijkomende stappen te zetten voor klimaatakkoord”

Foto: BELGA

De Vlaamse regering heeft woensdag aan federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem laten weten dat het bereid is “bijkomende stappen” te zetten om tot een Belgisch klimaatakkoord te komen. Dat heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois woensdag in het Vlaams Parlement gezegd. Daar werd Bourgeois door oppositiepartijen Groen en sp.a, maar ook door coalitiepartner Open Vld op de korrel genomen voor het uitblijven van een akkoord. “Ik heb het gevoel dat we dichtbij een akkoord zitten, maar we zijn er nog bijlange niet”, klonk het ietwat dubbele antwoord van Bourgeois.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois werd woensdag in het Vlaams halfrond aan de tand gevoeld over het uitblijven van een Belgisch klimaatakkoord. De kritiek van oppositieleden Hermes Sanctorum (Groen) en Bruno Tobback (sp.a) aan het adres van de Vlaamse regering en meer bijzonder aan het adres van de N-VA was niet mals.

“Klucht”

Maar de meest opvallende kritiek kwam van coalitiepartner Open Vld. Willem-Frederik Schiltz sprak namelijk van “een klucht” en riep Bourgeois op “het apothekersweegschaaltje” opzij te zetten om alsnog een akkoord te sluiten. Het leverde hem breed applaus op, behalve bij N-VA.

Minister-president Bourgeois reageerde zichtbaar geprikkeld op de kritiek. Hij stoorde zich duidelijk aan het beeld dat de discussie zou blokkeren op ‘kommaneukerij’. Volgens Bourgeois zijn die cijfers na de komma absoluut van tel. “Het gaat niet om een paar miljoen, maar om bedragen van honderden miljoenen”, aldus Bourgeois. Daarom moeten de cijfers absoluut sluitend zijn. Volgens Bourgeois zijn er nog drie knelpunten. Er zijn de afspraken rond hernieuwbare energie. “Die engagementen moeten absoluut sluitend zijn”, klinkt het. Daarnaast gaat het om de verdeling van de veilingopbrengsten en over de internationale klimaatfinanciering.

Volgens minister-president Bourgeois heeft Vlaanderen woensdag nog aan federaal minister Marghem laten verstaan dat het “extra stappen” wil zetten. Wat die extra stappen zijn, zei hij er niet bij.

Intussen is de zitting geschorst. Oppositiepartij sp.a dringt aan op een verduidelijking van het standpunt van de regering en vraagt een actualiteitsdebat.