Opschorting van straf voor door FBI gekliste hacker uit Heusden-Zolder

Print
Opschorting van straf voor door FBI gekliste hacker uit Heusden-Zolder

Foto: Shutterstock

Heusden-Zolder -

De 23-jarige Sander H. uit Heusden-Zolder heeft woensdag opschorting van straf gekregen in de Hasseltse correctionele rechtbank voor feiten van hacking.

Het was de FBI die het federaal parket vorig jaar tipte over de activiteiten van de man. De Amerikaanse inlichtingendienst was hem op het spoor gekomen in het kader van een grootschalig onderzoek naar hackingsoftware.

De computerfreak stond terecht voor het bezit en gebruik van een programma van het hackerscollectief BlackShades. Hiermee is het mogelijk om de controle van andere computers over te nemen. De twintiger verklaarde niet te weten dat het bezit van het programma strafbaar was. “Ik heb het voor 25 euro gekocht. Nieuwsgierig als ik ben en omdat ik meer over cybersecurity wil weten, had ik er grote interesse in.”

Sander zei het programma nooit gebruikt te hebben. Met de opschorting van straf acht de rechtbank hem wel schuldig aan het misdrijf, maar legt hem geen straf op. Zijn blanco strafblad en jonge leeftijd spelen hier mee in zijn voordeel. Wel draait hij op voor de proceskosten van 300 euro.