Europa breidt wetgevend arsenaal tegen terrorisme uit

Print
Europa breidt wetgevend arsenaal tegen terrorisme uit

Foto: EPA

De Europese Commissie heeft woensdag nieuwe plannen gepresenteerd om terrorisme te bekampen in de nasleep van de aanslagen in Parijs. Zo wil de Commissie dat het fenomeen van ‘foreign fighters’ in heel Europa strafbaar wordt. Ook kondigt ze nieuwe stappen aan in de bestrijding van illegale handel in vuurwapens en explosieven.

De Commissie had de maatregelen reeds aangekondigd in de veiligheidsagenda die ze dit voorjaar presenteerde, maar door de aanslagen van Parijs zien ze sneller dan gepland het levenslicht. Veel aandacht is er voor het fenomeen van de ‘foreign fighters’, geradicaliseerde Europese jongeren die de wapens opnemen in brandhaarden als Syrië, Irak en Libië en een veiligheidsrisico vormen bij hun terugkeer. “Dit vereist een gemeenschappelijke strafrechtelijke reactie”, zo stelt vicevoorzitter Frans Timmermans.

Reizen strafbaar

Een nieuwe richtlijn van de Commissie maakt reizen met het oog op terroristische doeleinden in alle Europese landen strafbaar maakt. Dat geldt ook voor het financieren, organiseren of logistiek ondersteunen van reizen, en voor rekrutering en trainingen voor terreurdoeleinden. Landen als België hebben hun wetgeving reeds aangepast, maar volgens de Commissie zal een gemeenschappelijke strafrechtelijke aanpak in heel Europa de uitwisseling van informatie en operationele samenwerking makkelijker maken.

Daarnaast komt de Commissie ook met een actieplan tegen de illegale trafiek in vuurwapens en explosieven. Daarin pleit het dagelijks bestuur van de Europese Unie voor een sterkere rol voor de Europese politiedienst Europol, strengere controles van goederen aan de Europese buitengrenzen en meer uitwisseling van informatie onder de nationale autoriteiten.