Wandelen door een wereld van glas in De Mijlpaal

Print

Heusden

Heusden-Zolder - Glas als materie is eeuwenoud, en in eerste instantie een gebruiksvoorwerp. Maar tegelijkertijd blijft de wonderlijke manier waarop glas wordt gecreëerd, verbazen – linken naar alchemie en magie zijn doorheen de tijd niet ver te zoeken. Later werd het, dankzij zijn diversiteit en complexiteit, een dankbaar medium binnen de meest uiteenlopende disciplines: van kunsten tot wetenschappen. Vandaar een onverwachte selectie van artistieke, modernistische of functionele glascreaties van vroeger en nu, van hier en elders. Glassculpturen, over glasjuwelen, glasnegatieven en glasramen, tonen het vakmanschap, maar ook de artistieke expressie. Voor de toeschouwer wordt het een bizarre en aparte wandeling door een minder evidente wereld van en met glas. In de meest donkere dagen van het jaar zijn het net het licht en de transparantie van dit fascinerende materiaal dat op een ontroerende manier zichzelf boven het duister uit tilt.


In de kerstperiode, tussen 14 en 31 december 2015, dagelijks open van 14 tot 18u
Nog op zoek naar een leuk geschenk of wil je gewoon jezelf verwennen? De glaswerken zullen je zeker weten te verleiden. Zoals steeds zijn er originele creaties en er is altijd werk te vinden van ontwerpers van eigen bodem. Ook cadeaubonnen kunnen worden aangekocht.

‘Glass-works’
Curator Lut Maris vertrekt voor haar tentoonstelling ‘Glass-works’ vanuit de compositie ‘Glassworks’ van Philip Glass uit 1981. Glass wilde hiermee bewust zijn muziek toegankelijker maken maar met behoud van de gelaagdheid en de mystiek. Glas als materie is eeuwenoud, en in eerste instantie een gebruiksvoorwerp. Maar tegelijkertijd blijft de wonderlijke manier waarop glas wordt gecreëerd, verbazen – linken naar alchemie en magie zijn doorheen de tijd niet ver te zoeken. Later werd het, dankzij zijn diversiteit en complexiteit, een dankbaar medium binnen de meest uiteenlopende disciplines: van kunsten tot wetenschappen.
Vandaar een onverwachte selectie van artistieke, modernistische of functionele glascreaties van vroeger en nu, van hier en elders. Glassculpturen, over glasjuwelen, glasnegatieven en glasramen, tonen het vakmanschap, maar ook de artistieke expressie. Voor de toeschouwer wordt het ongetwijfeld een bizarre en aparte wandeling door een minder evidente wereld van en met glas. In de meest donkere dagen van het jaar zijn het net het licht en de transparantie van dit fascinerende materiaal dat op een ontroerende manier zichzelf boven het duister uittilt.
Glasobjecten
Leo Aerts (be), Warner Berckmans (be), Karin Borghouts (be), Maria Dukers (be), Mariken Dumon (be), Nick Ervinck (be), Esther Jiskoot (nl), Sofie Lachaert & Luc D'hanis (be), Richard Meitner (vs), Baudoin Oosterlynck (be), Ick Reuvis (be), Jehoshua Rozenman (il), Rudi Knoops (be), Studio Nedda (be), Marie Cécile Thijs (nl), Monique Thomaes (be), Sylvie Vandenhoucke (be), Koen Vanderstukken (be), Timo van Luijk (be), Koen Vanmechelen (be), Ilse Van Roy (be), Jonas Vansteenkiste (be), Ann Van Hoey (be), Karen Vermeren (be),Kristof Vrancken (be)

Glasjuwelen
Siegfried De Buck (be), Mieke Groot (nl), Gésine Hackenberg (de), Maria Hees (nl), Rembrandt Jordan (be), Octave Landuyt (be), Hilde Metz (be), Iris Mondelaers (be), Christine Vanoppen (be)

Collectie Romeins glas


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio