Doorn in het oog van Facebook slaat opnieuw toe

Print

Max Schrems. Foto: AFP

Max Schrems heeft aan de Ierse, Belgische en Duitse privacycommissies gevraagd om de gegevenstransfers van Facebook naar de Verenigde Staten te onderzoeken en op te schorten. Het is de zoveelste actie van de Oostenrijkse privacy-activist tegen de sociale netwerksite.

Schrems behaalde in oktober een belangrijke overwinning toen het Europese Hof van Justitie een klacht van hem ontvankelijk verklaarde en het Safe Harbor-verdrag als ongeldig bestempelde. Safe Harbor regelde sinds 2000 hoe bedrijven in Europa en de VS moesten omgaan met de overdracht van persoonsgegevens. Europa probeert sinds die uitspraak een nieuw privacy-akkoord te bereiken met de Amerikanen.

Dat volstaat echter niet voor Schrems, die wil dat drie nationale privacywaakhonden het EU-arrest in de praktijk afdwingen. De Belgische privacycommissie is betrokken omdat Facebook in Brussel een Europees lobbykantoor heeft. In Ierland bevindt zich het Europese hoofdkwartier van de Amerikaanse netwerksite en Schrems diende ook een klacht in bij de bij de Duitse privacycommissie tegen het Facebook-kantoor daar.

Het is Schrems, zelf lid van Facebook, er echter niet om te doen om de sociale netwerksite in Europa plat te leggen. ‘Alle klachten suggereren een redelijke implementatieperiode, om de betrokken bedrijven de kans te geven de nodige technische en organisatorische stappen te zetten om aan het EU-arrest te voldoen.’ Zo kan Facebook de gegevens naar Europa verhuizen of data in de VS versleutelen.