School maakt vals profiel aan voor gewaagd Facebook-experiment

Print
School maakt vals profiel aan voor gewaagd Facebook-experiment

Foto: Koppen

In het tv-programma Koppen pakt Phara de Aguirre woensdagavond uit met een opvallend experiment rond de sociaalnetwerksite Facebook op de Sint-Lugardisschool in Mol. De leerkracht ICT maakte daar een vals Facebookprofiel aan onder de naam van de 13-jarige Thomas Geys en voegde de leerlingen van de eerste graad toe. Wanneer het vriendschapverzoek massaal geaccepteerd werd, ging het experiment van start.

Niemand kende de 13-jarige Thomas Geys, maar toch werd het vriendschapsverzoek massaal geaccepteerd. Na amper 5 dagen had de fictieve jongen al meer dan 50 Facebookvrienden verzameld. Op dat moment neemt Phara de Aguirre het experiment in handen. Blijkbaar wilden heel wat tienermeisjes de knappe Thomas beter leren kennen. Ze praatte met de meisjes en wist op die manier heel wat e-mailadressen en gsm-nummers te ontfutselen. De meisjes begonnen 'Thomas' te vertrouwen en drie van hen lieten zich zelfs overhalen om eens een keertje af te spreken...

In plaats van met de knappe Thomas, kwamen de meisjes oog in oog te staan met Phara en... een van hun ouders. Dat leverde telkens pakkende beelden op tijdens de reportage. "Dit is een experiment dat de leerlingen zullen onthouden," meent directeur Peter Dams van de Lutgardisschool in Mol. "Het is véél efficiënter dan hen ex cathedra de gevaren van sociale media uit te leggen," vertelt hij. Het experiment werd, alvorens het werd uitgevoerd, duchtig voorbereid. Child focus werd om advies gevraagd en ook de lokale politie was vanaf het begin op de hoogte.

De reportage 'Mag ik je vriend worden?', die vanavond om 21.25 uur op Eén wordt uitgezonden, vloeide voort uit een filmpje dat eerder dit jaar viraal ging op het internet. Daarin testte Coby Persin, een jongeman die op YouTube bekend staat om pranks en sociale experimenten, samen met ouders of hun kinderen zouden afspreken met een wildvreemde via sociale media. Het resultaat ziet u in het onderstaande filmpje.