Montenegro mag Navo-lid worden

Print
Montenegro mag Navo-lid worden

De minister van Buitenlandse Zaken Igor Luksic wordt op het Navo-hoofdkwartier verwelkomd. Foto: REUTERS

Montenegro, de kleine staat die vroeger tot Joegoslavië behoorde, mag vandaag lid worden van de Navo. De militaire alliantie heeft het land officieel uitgenodigd om lid te worden.

Montenegro was pas enkele maanden onafhankelijk toen het in december 2006 zijn eerste stappen in de richting van de Navo deed. Na alle hervormingen die het land heeft doorgevoerd, luidt het in het Navo-hoofdkwartier nu dat het land ‘klaar’ is voor de toetreding.

Het kan nog een tijdje duren voor het land volwaardig lid is van de Navo. In het geval van Albanië en Kroatië lag tussen de uitnodiging en de toetreding een goed jaar. Die beide landen waren in 2009 de voorlopig laatste die in de Navo-familie werden opgenomen.

Rusland zegt dat de toetreding van Montenegro tot het militair bondgenootschap olie op het vuur zal gooien van de nu al gespannen relaties met de Navo. In september zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov al dat de toetreding van Montenegro beschouwd kan worden als een provocatie aan het adres van Rusland.