Yahoo definitief veroordeeld omdat het niet meerwerkte met gerecht

Print
Yahoo definitief veroordeeld omdat het niet meerwerkte met gerecht

Foto: REUTERS

Het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo heeft definitief bot gevangen bij het Hof van Cassatie in een aanslepend dossier omdat het bedrijf weigerde gegevens door te spelen aan het Dendermondse parket. Wie in België e-mail aanbiedt, neemt deel aan het economisch leven en moet zich schikken naar de Belgische regels, oordeelde Cassatie. Dat schrijft De Standaard woensdag.

De zaak sleepte reeds een achttal jaar aan, nadat het Dendermondse parket in 2007 bij Yahoo gegevens had opgevraagd in een zaak van online oplichting met behulp van een e-mailadres van Yahoo. Het bedrijf weigerde de speurders het IP-adres over te maken en vond dat deze vraag via een vraag tot internationale rechtshulp moest komen. Yahoo vond dat het onder de Amerikaanse regels valt.

Uiteindelijk werd Yahoo in 2009 door de Dendermondse rechter veroordeeld. Maar daarop volgde een procedureslag in beroep, met passages bij de hoven van beroep van Gent, Brussel en Antwerpen, en tussenin het Hof van Cassatie dat de arresten verbrak. De ene keer ging Yahoo in beroep, de andere keer de openbaar aanklager. Hier kwam dinsdag een einde aan, met Cassatie dat de laatste veroordeling in Antwerpen bevestigde.

De boete van 44.000 euro voor de niet-meewerking is zo definitief. De veroordeling is vooral een sterk signaal.