Prins Laurent wil via Italiaanse gerecht geld recupereren in Libië

Print
Prins Laurent wil via Italiaanse gerecht geld recupereren in Libië

Foto: Dick Demey

Global Sustainable Development Trust (GSDT), een vzw van prins Laurent, is naar het Italiaanse gerecht gestapt in een poging om 45 miljoen euro te recupereren van de Italiaanse staat. Dat meldt L’Echo woensdag.

De burgerlijke rechtbank van Brussel veroordeelde in juli Libië, een vroegere kolonie van Italië, definitief om 38 miljoen euro terug te storten aan de vzw, wegens eenzijdige contractbreuk bij een project voor herbebossing van enkele woestijnzones.

Via een Romeinse advocaat gaat de zaak verder. De vzw eist nu inclusief intresten 45 miljoen euro. Ook twee Italiaanse bouwbedrijven stapten mee in de klacht, wat de totale geëiste som op 60 miljoen euro brengt.

Er werd reeds met succes beslag gelegd op de aandelen van de Libische staat in Italiaanse bedrijven als energiespeler Eni of het industriële conglomeraat Finmeccanica. Bovendien werd er ook beslag gelegd op een deel van de lokalen van de Libische ambassade bij het Vaticaan.

De advocaat poogde ook nog beslag te leggen op een vliegtuig van de vroegere machthebber kolonel Kadhafi dat vaststaat op de luchthaven van Perpignan. Die zaak zit nu bij het hof van beroep in Montpellier.