Vandeput: “Ik begrijp frustratie militairen, maar ze is niet helemaal terecht”

Print
Vandeput: “Ik begrijp frustratie militairen, maar ze is niet helemaal terecht”

Foto: EPA

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) heeft naar eigen zeggen begrip voor de frustratie die bij de militairen leeft, “maar ze is niet helemaal terecht”. Dat zegt hij daags na de open brief van ACV-Defensie, waarin de vakbond zijn beklag doet over het gebrek aan respect en eerbied die militairen van de politiek zouden krijgen.

“Ik heb gisteren nog contact gehad met de premier en hij heeft mij gevraagd om namens de hele regering respect en waardering uit te spreken voor wat de militairen de voorbije jaren hebben gedaan, vooral sinds januari, voor de hulp die ze geleverd hebben met betrekking tot de asielcrisis en ook voor de laatste twee weken”, zei Vandeput woensdag in De Ochtend op Radio 1.

De militairen die beveiligingsopdrachten doen in het kader van de terreurdreiging staan met de glimlach op straat, zei Vandeput. “Ze geloven in hun job, je zult in bedrijven maar weinig mensen vinden die zo gemotiveerd zijn.” Die bijkomende opdrachten blijven doen, is niet eenvoudig, maar Defensie kan dit volhouden zolang dit nodig is, aldus de minister. Wordt de huidige inzet tot het einde van het jaar aangehouden, dan zal het kostenplaatje om en bij de 18 miljoen euro bedragen, waarvan 15 miljoen kan worden doorgeschoven naar andere departementen. De overige 3 miljoen euro is een kost die Defensie sowieso moet dragen.

Vandeput zei nog dat hij er in het kader van het strategisch plan voor Defensie alles aan doet om de militairen een nieuw perspectief te kunnen bieden. Het plan wordt vandaag besproken in de schoot van de regering.