"Kinderen moeten in het geheim kunnen kiezen tussen mama en papa"

Print
"Kinderen moeten in het geheim kunnen kiezen tussen mama en papa"

Foto: JVDP

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil dat kinderen van ouders die willen scheiden meer rechten krijgen. Hij lanceert daarover enkele concrete voorstellen, zoals de complete vrijheid van spreken van kinderen.

Nu is het zo dat een kind ouder dan 12 jaar een “weinig toegankelijke” oproepingsbrief krijgt om door een rechter van een familierechtbank verhoord te worden. Een gesprek dat nadien bij het dossier gevoegd wordt en in te lezen is door de ouders.

Wat volgens kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen een afremmend effect heeft. Minister Geens wil dat de inhoud van dat gevoelige gesprek vertrouwelijk blijft.

“Een kind moet zonder angst te hebben voor de reactie van de ouders kunnen spreken met de rechter”, zegt Geens. Concreet moet ook de oproepingsbrief toegankelijker en wil hij de hele procedure ingekort zien. Een werkgroep zal zich nu over zijn voorstellen buigen.

OPROEP: Hebt u in een echtscheiding achter de rug, of er zit u er midden in? Wat was er moeilijk voor de kinderen? Wat vinden zij van het voorstel? Wat denken zij dat er nu meestal misloopt? Wat zouden zij willen? Of bent u de dupe van een echstscheiding van uw ouders en zou u daarover willen getuigen? Laat het ons weten via hier@reageren.be.