Meer dan 300 dode walvissen aangetroffen in Patagonië

Print

In een afgelegen fjord in Patagonië, in het uiterste zuiden van Chili, zijn maar liefst 337 dode walvissen aangetroffen die samen zouden zijn gestrand. Het gaat waarschijnlijk om het grootste ongeluk in zijn soort, menen onderzoekers.

De walvissen werden al in juni ontdekt, maar dinsdag kregen Chileense media lucht van het onderzoek dat gaande is. De onderzoekers aan het wetenschappelijk instituut Huinay bevestigen de ontdekking. ‘Het was een apocalyptisch zicht, ik heb nooit eerder zoiets gezien’, verklaarde directrice Vreni Häussermann.

De ontdekking kwam er pas nadat een expeditie was opgezet, nadat twintig dode walvissen in het gebied waren aangetroffen. De regio ligt op zo’n 2.000 kilometer ten zuiden van hoofdstad Santiago en is erg moeilijk toegankelijk. Met een klein vliegtuigje werden de honderden dode dieren teruggevonden. Van enkele walvissen was enkel nog een skelet over.

Het gaat waarschijnlijk om de Noordse vinvis, die tot 16 meter lang kan worden en 25 ton kan wegen. Deze dieren zwemmen traditioneel samen, onder meer om zich te verdedigen. En dus gebeurt het dat een hele groep zich op het strand werpt, ook gezonde dieren. Maar wat er precies is gebeurd, blijft nog onduidelijk.

De onderzoekers willen het onherbergzame gebied nu verder uitkammen, op zoek naar mogelijk nog meer dode walvissen.