© EPA

Paus: "Christenen en moslims zijn broers en zussen"

Paus Franciscus heeft christenen en moslims maandag opgeroepen om zich te verenigen tegen geweld in naam van een religie, en ‘nee te zeggen tegen haat’. Dat deed hij in een moskee in Bangui, hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

svg

‘Christenen en moslims zijn broers en zussen’, zei de paus tijdens zijn toespraak. ‘We zijn er ons zeker van bewust dat de recente gebeurtenissen en het geweld dat jullie land dooreen heeft geschud geen juiste religieuze motieven hebben. Samen moeten we nee zeggen tegen haat, tegen wraak en tegen geweld, in het bijzonder dat geweld dat wordt gepleegd in naam van een religie of God zelf. God is vrede, salam! Wie zegt te geloven in God, moet een man of vrouw van de vrede zijn.’

Zondag had Franciscus al een ontmoeting met vertegenwoordigers van evangelische gemeenschap. Daar zei hij dat het gebrek aan eenheid tussen christelijke kerken een ‘schandaal’ is.

De moskee van Bangui, waar Franciscus zijn toespraak gaf, bevindt zich in de enclave PK5, waar de laatste moslims van Bangui hun toevlucht gevonden hebben. De paus werd er ontvangen door imam Nehedi Tidjani, in de aanwezigheid van katholieke en protestante delegaties.

Hoewel er gevreesd werd voor zijn veiligheid, besloot paus Franciscus om toch af te reizen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Maandagmiddag vliegt de paus terug naar Rome.

Meer over Paus Franciscus

Aangeboden door onze partners