Na het zien van deze beestjes zul je vast vaker lakens vervangen

Naast jijzelf leven ongeveer tien miljoen beestjes in je bed. Vooral de huisstofmijt lijkt fan te zijn van het bed waar je elke dag in slaapt. De kleine beestjes voeden zich namelijk met de huidschilfers die jij er achterlaat en laten op hun beurt tot twintig uitwerpselen per dag achter in je bed. In dit filmpje zie je hoe wetenschappers van het Ohio State University Acarology Lab inzoomen op de minuscule insecten.

flb

Na het zien van het filmpje als een razende je bed gaan verversen? Slimme zet. Professor Lisa Ackerley die zich in huishoudelijke hygiëne specialiseert, raadt aan om je slaapkamer overdag te luchten en je bed niet meteen dicht te gooien na het opstaan, anders kan het vocht niet weg en dat geeft je de huisstofmijten vrij spel. Elke week de lakens verversen blijkt ook geen slecht idee te zijn.

Bovendien is ook het vervangen van je kussen een must, want na twee jaar bestaat liefst tien procent van de oppervlakte van je kussen uit de beestjes en hun uitwerpselen. Dat is niet alleen vies, het kan er ook voor zorgen dat je allergieën gaat ontwikkelen. Denk maar aan de huidaandoening eczema, maar ook ademhalingsaandoeningen als hoesten, hooikoorts, astma, aandoeningen van de neus en geïrriteerde ogen kunnen het gevolg zijn.

Niet te missen