De Sokken van de Olifant in de kijker in huisvandeMens

Print
Tongeren - Op 26 november organiseerde huisvandeMens Tongeren een opendeurdag rond het thema ‘rouw en verlies bij kinderen en jongeren’. Daarbij stond het vrijzinnig initiatief ‘De Sokken van de Olifant’ in de kijker. In het huisvandeMens kan je voortaan terecht voor een ‘troostkoffer’ en een ‘koestertas’: deze pakketten bevatten materiaal op maat, dat helpt om met kinderen te praten over een sterfgeval.

Wanneer er iemand sterft, rouwen we. Maar hoe praat je als vader, moeder, leerkracht, … met een kind over een overlijden? Het is niet simpel om dit onderwerp aan te snijden. Het huisvandeMens ervaart nochtans dat de vraag groot is.

Daarom start ‘De Sokken van de Olifant’, vertelt Esther Meuwis van huisvandeMens Tongeren: “Olifanten laten tranen wanneer een soortgenoot sterft. Ze bedekken dode familieleden ook soms met bladeren en takken. Betekent dit dat olifanten echt emoties voelen? Die vraag stelt zich ook bij kinderen: is vloeken een manier om verdriet te uiten, of heeft een kind hulp nodige wanneer het zich terugtrekt? Het is niet altijd aan de buitenkant te zien. In het campagnebeeld draagt de olifant drie sokken. De ontbrekende sok is een aanleiding om over verlies te praten.”

‘Troostkoffer’ en ‘koestertas’
De begeleiding start altijd met een verkennend gesprek. Daarna stelt de consulent een ‘troostkoffer’ en een ‘koestertas’ samen, legt Esther Meuwis uit: ‘We lenen een troostkoffer uit, die informatie over rouw, (voor)leesboeken, spelletjes, (hand)poppen, muziek en/of films bevat. Zo heb je als volwassene een insteek om verdriet bespreekbaar te maken. De koestertas steekt vol doe-materiaal waarmee kinderen en jongeren rond hun gevoelens kunnen werken. De koestertas is om te houden… en te koesteren.”

De inhoud van de pakketten is aangepast aan de persoonlijke situatie: “Is het kind nog heel jong of al een tiener? Wat was de context van het overlijden (bv. ongeval, zelfdoding, …)? Wat was de relatie met de overledene (bv. grootouder, klasgenoot, vader, …)? Maar ook: wat doet het kind graag (bv. knutselen, buiten spelen), en hoe kunnen we rouw inpassen in deze bezigheden?”

 


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio