Wat kunnen natuurstenen ons vertellen?

Print
Wat kunnen natuurstenen ons vertellen?

Foto: Georges Wemans

Landen - De Geschied- en heemkundige kring Pepijn@Landen organiseert een lezing over natuursteen in Groot-Landen in al zijn facetten.

“We beperken ons tot de tufsteen van Lincent, de kwartsiet van Tienen en de Gobertangesteen, maar we benaderen het geheel vanuit de heemkunde”, zegt voorzitter Georges Wemans, die de lezing zal geven. Naast het voorkomen in het gebouwenpatrimonium wordt aandacht besteed aan de ontginning, de bewerking, de folklore en bepaalde toepassingen in het verleden, zoals de ovenbouw. “Uiteraard richten we onze pijlen ook op het ontstaan van deze natuurstenen en het landschappelijk milieu waarin ze werden gevormd. Daarnaast komen enkele speciale topics aan bod: de klimaatcrisis van 56 miljoen jaar geleden, de ontdekking van de even oude ‘hond van Dormaal’, de wulpse kwartsietbanken en het versteend woud van Hoegaarden...” De diverse natuurstenen worden tentoongesteld tijdens de lezing, die wordt afgesloten met de vertoning van een door onze videoclub gecompileerde kortfilm over deze natuurstenen in de regio.”
Raadzaal stadhuis Landen (Stationsstraat 29), 27 november om 20 uur. Inkom gratis. Inlichtingen: info@ghklanden.be of 011/88.34.68.
Foto: Voorzitter Georges Wemans

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio