Poetin reageert op neergehaalde straaljager: "Een barbaarse daad met grote gevolgen"

Print
Een Russische straaljager is dinsdag brandend neergestort in het grensgebied tussen Syrië en Turkije. "Neergeschoten omdat het luchtruim geschonden werd", klinkt het vanuit Turkije. De Navo komt dinsdagnamiddag in spoedzitting bijeen, maar Poetin waarschuwt nu al voor de gevolgen. Een van beide piloten is om het leven gekomen. Het lot van de tweede militair is nog onduidelijk.

Op de private zender Habertürk was dinsdagochtend te zien hoe een brandende straaljager te pletter stortte in het noordwesten van Syrië, nabij de grens met Turkije. Het gaat om een Russische jet, die volgens Turkse autoriteiten onder vuur genomen werd nadat het Turkse luchtruim werd geschonden. De actie zou niet gericht zijn tegen een land, maar enkel bedoeld zijn om de eigen souvereiniteit te verdedigen, laat een anonieme bron bij de regering weten aan persagentschap Reuters.

Het duurde even alvorens duidelijk werd waar het neergeschoten vliegtuig vandaan kwam, maar zowel Turkije als Rusland bevestigen nu dat het om een Russische SU-24 gaat. Turks premier Ahmet Davutoglu had het land vorige maand al gewaarschuwd dat jets die het Turkse luchtruim binnendrongen, onder vuur genomen zouden worden. De Russen houden echter voet bij stuk dat hun vliegtuig "zich exclusief in het Syrische luchtruim bevond".

Turkije dringt aan op overleg

De Navo komt dinsdagnamiddag om 16 uur in Brussel in spoedzitting bijeen, en dit op vraag van Turkije. "Het is de bedoeling dat Turkije de bondgenoten informeert over de gebeurtenissen deze ochtend", aldus woordvoerder Irina Novakova. Het internationale veiligheidsorgaan laat nog weten de situatie nauwgezet in de gaten te houden. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een "zeer ernstig" incident en zegt dat er dringend nood is aan meer details. 

De Turkse premier Ahmet Davutoglu had dinsdag meteen na de feiten contact met de legerleiding van zijn land, en wilde ook zo snel mogelijk met de Navo, de VN en de betrokken landen overleggen. Ook Turks president Tayyip Erdogan zal zo snel mogelijk samenzitten met zijn eerste minister. Turkije is een belangrijke Navo-lidstaat en het land heeft zich al vaker beklaagd over de locatie van de Russische bombardementen, vlakbij de Turkse grens.

"Alsof Turkije is aangevallen door Rusland"

De Russische president Poetin reageert vastberaden op het incident na het bezoek van koning Abdullah van Jordanië aan Moskou. Hij herhaalt de feiten en stelt dat het Russische gevechtsvliegtuig op geen enkel moment het Turkse luchtruim is binnengedrongen. "Het vliegtuig werd geraakt door F-16's op 6.000 meter hoogte en op 1 kilometer van de Turkse grens, het viel neer op 4 kilometer daarvandaan. Het was nooit een bedreiging voor Turkije."

"Dit is een barbaarse daad en een duidelijk geval van terrorisme, want een rechtstreekse aanval op troepen die strijden tegen terrorisme. Turkije koopt olie op van gebieden die door ISIS worden gecontroleerd, dus financiëren zij het terrorisme dat wij bestrijden," beweert Poetin. "Waarom komt Turkije nu samen met de andere lidstaten van de Navo, alsof het Rusland is dat een Turks vliegtuig heeft neergehaald? We gaan dit nauwgezet onderzoeken, maar ik kan u verzekeren dat dit ernstige gevolgen zal hebben voor onze relaties. We hebben Turkije altijd behandeld als een bevriend land, dit is een mes in de rug", aldusde Russische president.

Boven het noorden van Syrië vliegen ook vliegtuigen van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat  De spanningen rond het conflict zullen nu onvermijdelijk opnieuw toenemen, wat ook niet verwonderlijk is gezien het aantal landen dat rechtstreeks of onrechtstreeks bij het Syrische conflict betrokken is: naast Turkije en Rusland, ook de VS en Frankrijk, de Golfstaten en Israël. 

Lot van piloten onduidelijk

De twee aanwezige piloten slaagden er nog in om zich via hun schietstoel en vervolgens via hun parachute in veiligheid te brengen. Volgens Turkije werden zij, alvorens het vuur geopend werd, 'tien keer in vijf minuten' gewaarschuwd. Beelden van het Turkse agentschap Anadolu tonen hoe de piloten met hun parachute uit het vliegtuig sprongen.

De generale staf deelde dinsdag in Moskou mee dat een van de beide piloten om het leven is gekomen. Het lot van de tweede piloot is nog onduidelijk.Volgens het Franse persbureau AFP zou hij nu door Syrische rebellen gevangen genomen zijn. "Volgens onze informatie is een Russische piloot gevangen genomen", bevestigt Ousama abu Zeid, juridisch adviseur van Vrij Syrisch Leger. "Maar we weten nog steeds niet welke groepering de piloot heeft."

Er circuleren beelden van rebellengroep 'Het tiende lichaam' op het internet waarop het levenloze lichaam van de piloot zou te zien zijn.