© AFP

© PN

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

AA Gent met speciale missie in Lyon: “Voetbal doet de zorgen even vergeten”

AA Gent is klaar voor de vijfde Champions League-wedstrijd. In Lyon kunnen de Buffalo’s wel niet rekenen op de fans maar coach Hein Vanhaezebrouck beseft dat Gent niet alleen strijdt voor de derde (of zelfs tweede) plaats in de groep: Gent heeft in deze dagen van terreur nog een tweede en misschien wel belangrijkere missie...

vml

Milicevic en Depoitre zijn nog onzeker. “Ze zullen straks meetrainen, we zullen zien of we op hen kunnen rekenen morgen”, zei coach Hein Vanhaezebrouck op de persconferentie in Lyon.

Vanhaezebrouck verwacht een erg lastige wedstrijd, en niet alleen omdat de Buffalo’s uit veiligheidsoverwegingen in Lyon niet kunnen rekenen op de supporters. “We verwachten een moeilijke match tegen een gemotiveerde tegenstander. Lyon zal er alles aan doen om te winnen. In de Champions League zijn het ook allemaal sleutelmatchen, ook tegen Valencia was dat zo. Hadden we toen verloren, dan was het voorbij. Alles is mogelijk maar zelfs als we verliezen is het nog niet gedaan voor ons. Zelfs dan kunnen we nog overwinteren. “

“Hopen op beslissingen in ons voordeel”

AA Gent staat momenteel derde in Groep H met vier punten. Zenit leidt met het maximum van twaalf punten, Vlancia staat tweede met zes punten en Lyon staat voorlopig laatste met één punt. Een punt dat de Fransen behaalden in Gent waar het op de openingsspeeldag 1-1 gelijk speelde na een spektakelrijke match. AA Gent kwam toen op achterstand, beëindigde de match met negen spelers en kreeg in de slotfase nog een penalty tegen maar doelman Sels redde de elfmeter en daardoor leverde de gelijkmaker van Danijel Milicevic toch een punt op. “Ik zie niet zo’n groot verschil met de eerste wedstrijd”, vervolgde de coach. “Het was toen onze eerste keer maar voor veel van hun spelers ook. Toen waren de omstandigheden en de scheidsrechterlijke beslissingen niet in ons voordeel, dat heeft toen zeker een rol gespeeld. Laten we hopen dat dat morgen niet het geval is en dat de beste mogen winnen.”

Vanhaezebrouck wilde niet al te diep ingaan op het transferverbod voor de Gentse fans. Frankrijk besliste na de aanslagen in Parijs om buitenlandse supporters te mijden. “Het is uiteraard enorm spijtig dat onze supporters er niet kunnen bijzijn, maar we weten allemaal hoe dat komt. Onze gedachten gaan naar de slachtoffers. Het is voor iedereen een shock maar vooral voor hen die persoonlijk betrokken zijn. Ik begrijp de beslissing van de ordediensten maar het is heel jammer voor onze supporters, zij waren graag gekomen maar zullen nu de match voor TV volgen. Wij gaan ons vooral op voetbal concentreren. Wij hebben dit weekend al 20.000 mensen even alles kunnen doen vergeten, dat is nu opnieuw onze taak...”

Foket: “Het wordt speciaal”

“Het wordt speciaal, een match zonder onze supporters”, beaamde ook speler Thomas Foket. “Normaal zijn ze altijd met heel veel om ons te steunen. Het wordt voor mij de eerste match zonder supporters en dat zal speciaal zijn. Maar het is zoals de coach zegt: voetbal doet de zorgen even vergeten. Wij kunnen onze supporters even alles doen vergeten tijdens de match. Daarom én omdat zij er altijd voor ons zijn als we ze nodig hebben, gaan we morgen voor hen spelen."

Op training hadden Foket en Co er alvast zin in:

Coach van Lyon: "“Of ik één speler vrees? Neen"

Thuiscoach Hubert Fournier is alvast op zijn hoede voor de Belgen. “Of ik één speler vrees? Neen, ik ben op mijn hoede voor het volledige Gentse collectief. In de heenmatch hebben ze ons geregeld in de problemen gebracht. Vooral voorin hebben ze aanvallers die op een defensie wegen en zeer efficiënt zijn.”

“ Het is trouwens bijzonder jammer dat de Gentse fans niet naar Lyon mogen komen. In Gent waren ze ongelofelijk en stuwden ze hun team naar voren. Bovendien hebben ze onze supporters warm ontvangen. Dit is een spijtige zaak voor het voetbal.”

AA Gent zonder fans, maar mét extra beveiliging, naar Lyon vertrokken

De spelers van AA Gent zijn vertrokken naar Frankrijk, waar ze morgen tegen Olympique Lyon moeten spelen in de Champions League. Ze doen dat zonder supporters, die mogen niet mee van de Franse autoriteiten, omdat ze hun veiligheid niet kunnen garanderen. Voorzitter Ivan De Witte kan begrip opbrengen voor de situatie, maar betreurt het niettemin.

Spelers AA Gent roepen supporters op na reisverbod: "Doe eens zot!"

© *

De supporters van AA Gent mogen hun club dinsdag niet volgen naar Frankrijk voor het Champions Leaguewedstrijd tegen Olympic Lyon. Dus roepen coach Hein Vanhaezebrouck en de spelers op om op een andere manier voor hen te supporteren. "We gaan jullie missen', "Doe eens zot", "We hebben jullie nodig"... klinkt het bij Brecht Dejaegere, Matz Sels en Sven Kums.

De Franse regering heeft (in het kader van de terreurdreiging) een ministerieel besluit opgesteld dat elke Belgische supporter verbiedt de verplaatsing te maken naar Lyon.