© REUTERS

Koerden verklaren oorlog aan IS: “Wij zullen wraak nemen voor Parijs”

Koerdische troepen proberen in de buurt van de Syrische ‘IS-hoofdstad’ Raqqa weerstand te bieden aan de Islamitische Staat (IS). Aan de Amerikaanse nieuwszender CNN laten ze weten dat de recente aanslagen niet zonder gevolgen kunnen blijven. “Wij zullen wraak nemen voor Parijs”, klinkt het fel.

bap

De Koerden zijn ondertussen opgerukt tot de Syrische stad Ayn al Issa, ongeveer dertig kilometer verwijderd van Raqqa. De ‘IS-hoofdstad’ is niet alleen het doelwit van Amerikanen, ook Frankrijk en Rusland hebben hun ogen gericht op de stad. “Drie dagen gelden zagen we Franse luchtbombardementen vlakbij”, vertellen strijder Bahoz en de Koerdische bevelhebber Sarhad aan CNN. “Als Westerse troepen hier komen vechten, verlenen we hen onze samenwerking.”

De troepen beloven verder dat de recente aanslagen niet zonder gevolgen zullen blijven. “We doen ons best om wat er in Parijs is gebeurd, te wreken”, vertelt hij. Volgens de soldaten is het hun plicht om “IS te bekampen in naam van de mensheid”.

Om IS verder te bestrijden, moeten ze echter een moeilijke en gevaarlijke tocht door het open terrein dat de Koerden van de moslimextremisten scheidt, ondernemen. De Westerse bombardementen zullen hen daar bij helpen.

Lees meer over de aanslagen in Parijs