© AFP

Griekenland krijgt nieuwe schijf noodhulp van 2 miljard euro

Zoals verwacht heeft de raad van bestuur van het Europees noodfonds ESM maandag het licht op groen gezet voor de volgende schijf noodhulp voor Griekenland. Athene krijgt een nieuwe lening van 2 miljard euro, die in de eerste plaats moet dienen om oude leningen terug te betalen.

wver

De Griekse regering maakte vorige dinsdag bekend dat ze met haar kredietverleners een akkoord had bereikt over de hervormingen die ze zou doen in ruil voor vers geld uit het derde reddingsplan. De eurolanden zelf drukten meteen hun goedkeuring uit, zaterdag volgde ook het finale fiat van de Europese technici. “Het harde werk heeft zijn vruchten afgeworpen”, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem.

Nu heeft het Europees Stabiliteitsmechanisme de formele beslissing genomen het geld vrij te geven. Het zal vooral gebruikt worden voor schuldaflossingen, maar ook voor het betalen van achterstallige facturen en het cofinancieren van projecten die geld krijgen uit de Europese structuurfondsen.

Het Griekse parlement keurde de met de kredietverleners overeengekomen maatregelen vorige week meteen goed. Het grootste struikelblok tijdens die onderhandelingen was de inbeslagname van vastgoed van mensen die hun leningen niet kunnen afbetalen. Er is beslist dat ongeveer een kwart van de meest kwetsbare Grieken tegen die maatregel beschermd zal worden. Voorts wordt ook een taks van 15 procent op Griekse wijn ingevoerd en komt er een heffing op gokken.

Met de nieuwe hervormingen krijgen de Grieken ook toegang tot de 10 miljard euro die bij het ESM op een geblokkeerde rekening is gezet en die bestemd is voor de wankele financiële sector. Volgens de ECB hebben de vier grootste banken van Griekenland nood aan 14,4 miljard euro vers kapitaal. Ook de aandeelhouders zullen aan die herkapitalisering moeten bijdragen.

De nieuwe noodhulp past in het reddingsplan dat afgelopen zomer overeengekomen werd. Griekenland krijgt toegang tot maximaal 86 miljard euro. Daarvan is 13 miljard reeds eind augustus overgemaakt.