© Photo News

Defensie koopt extra Sea King... om hem te slopen

De luchtmachtbasis van Koksijde ontvangt dinsdag een bijkomende Sea King. Dat meldt het ministerie van Defensie maandag. Het toestel werd tweedehands aangekocht van het Verenigd Koninkrijk. Doel van de aankoop is de helikopter uit elkaar te halen, om de wisselstukken te kunnen gebruiken voor de Sea Kings die nog in gebruik zijn.

Het is de bedoeling dat de Sea King op termijn wordt vervangen door de NH90, waarvan verschillende toestellen reeds aan ons land werden geleverd. Tot eind 2018 zullen de helikopters samen hun Search and Rescue-missies boven de Noordzee voortzetten. Dat moet toelaten dat elke NFH - de marine-versie van de NH90 - uitgerust wordt met de laatste systemen om de configuratie Search and Rescue te vervolledigen. De installatie van de systemen maakt dat de NFH een tijdje onbeschikbaar is en dus moet vervangen worden door de Sea Kings.

De Sea Kings hebben de komende jaren dus nog onderhoud nodig. Om defecte onderdelen te herstellen of vervangen, blijkt volgens Defensie de aankoop van een volledige helikopter goedkoper dan de aankoop van onderdelen of de uitvoering van dure herstellingen. Dinsdag voert de tweedehands Sea King een “ferry flight” uit naar Koksijde.