© BELGA

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

Liboton: “Verbaasd dat Van Aert zich in de doeken liet doen door Nys”

Zondag wordt Roland Liboton de Flandriencross in de bloemetjes gezet. De Vlaams-Brabander ontvangt in Hamme de titel van Ere-Flandrien. “Ik ben vereerd”, aldus de 58-jarige laureaat die ook zijn licht liet schijnen op de huidige lichting.

vml

Veldrijden op Sportwereld.be

Liboton is de opvolger van Roger De Vlaeminck, die vorig jaar tijdens de allereerste KwadrO Flandriencross gehuldigd werd als Ere-Flandrien. Na tien opeenvolgende Belgische titels en vijf wereldtitels, waarvan één bij de amateurs en vier bij de profs, is Liboton als tweede aan de beurt.

“Of ik niet liever als eerste werd gekozen? (lacht) Nee, dat maakt mij helemaal niets uit”, klinkt het. op de website van flandriencross.be . “Roger is trouwens een heel goede vriend van mij. Ik ben vereerd dat ik zondag in de bloemetjes word gezet. Wat er mij exact allemaal staat te wachten, weet ik niet. Ik herinner me nog die grote vlaggen van Roger vorig jaar. Dat vond ik toen heel knap gedaan.”

Vorig seizoen won Wout van Aert de allereerste KwadrO Flandriencross na een spannende en tactische wedstrijd. Mathieu van der Poel werd tweede. Liboton: “Ik kan genieten van zo’n tactische cross waarin verschillende renners lange tijd aanspraak maken op de overwinning. Pas op met Mathieu zondag. Op een zwaar parcours zoals Koksijde kwam hij nog te kort, maar zondag zou hij wel eens kunnen meedoen.”

Liboton is duidelijk fan. “Ik vind hem een super atleet en een prachtige wereldkampioen. Wat hij allemaal met een fiets kan, ongelooflijk. Ik verwacht sowieso dat Mathieu binnen twee weken de kloof met de absolute top helemaal zal dichten. Zijn derde plaats in Koksijde was voor mij dan ook geen verrassing.”

“Sven is al enkele weken onder stoom”

En wat gezegd van Sven Nys? “Ook zijn zege in Koksijde verbaasde mij niet”, aldus Liboton. “Sven is al enkele weken onder stoom. Ik was eerder verbaasd dat Wout (Van Aert, red.) zich een beetje in de doeken liet doen. Het belooft voor zondag. Ik verwacht een mooie strijd. Met Mathieu er nog eens bij zal het de komende weken alleen maar spannender worden.”

Liboton hing in 1992 op 35-jarige leeftijd de fiets aan de haak. Dat is vier jaar jonger dan Sven Nys, die eind dit seizoen op 39-jarige leeftijd zijn afscheid viert. “Met die vier jaar extra had je mij geen plezier gedaan”, vertelt Liboton. “Ik heb op het einde van mijn carrière pech gehad met een sponsor en ik was het veldrijden beu. Maar stoppen om mijn 35e was prima. Die leeftijd had ik mij ook altijd vooropgesteld. Als je ziet welk palmares ik op twaalf, dertien jaar bij elkaar heb gefietst, dan kan ik alleen maar tevreden terugblikken.”