Terreurniveau vier blijft behouden in Brussel, rest van België blijft op niveau drie

Het dreigingsniveau blijft tot volgende week maandag op vier voor het Brussels Gewest en op drie voor de rest van het land. Scholen en de metro in Brussel gaan woensdag weer open. Dat meldt premier Charles Michel (MR). Michel riep nogmaals op extra alert te zijn. "De dreiging blijft nog altijd erg aanwezig."

MiGe

"We zullen de komende uren gebruiken om een niveau van veiligheid te waarborgen op ons grondgebied en met een bijzondere aandacht voor de scholen", zei de premier. "We willen progressief naar een normaal leven gaan, ondanks niveau 4". De premier kondigde voorts aan dat de maatregelen rond de inzet van de veiligheidsdiensten en rond grote evenementen tot maandag gehandhaafd blijven.

De Nationale Veiligheidsraad zat sinds 15u30 bij elkaar om over de terreurdreiging te spreken. De raad moest daarbij vooral de nieuwe analyse van het OCAD, het orgaan voor de terreurdreiging, onder de loep nemen. Er moesten belangrijke knopen worden doorgehakt over het dreigingsniveau in Brussel en de rest van België.

Zondagavond was beslist om het dreigingsniveau op vier te houden in Brussel en op drie in de rest van het land. De Brusselse (pre-)metro bleef maandag dicht en ook de crèches, scholen en universiteiten in Brussel gingen maandag niet open.

De uitzonderlijke situatie blijft gelden “zo lang het moet om de veiligheid van de burgers te garanderen en het onderzoek tot een goed einde te brengen”, zei minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Vlaams minister-president Geert Bourgeois zei te hopen dat er “zo snel mogelijk terug kan overgegaan worden naar het normale leven”. “Maar de mensen hebben begrip voor de uitzonderlijke situatie”, zei hij.

Er wordt nog altijd gezocht naar Salah Abdeslam, een van de vermoedelijke daders van de aanslagen in Parijs op 13 november.

Lees meer over de aanslagen in Parijs