© AFP

Blatter en Platini kennen hun lot in december

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond FIFA zal in de loop van volgende maand (in december) een uitspraak doen in de corruptiezaak rond Sepp Blatter en Michel Platini. Dat maakte een woordvoerder van de commissie maandag bekend.

Beide mannen kregen begin oktober een voorlopige schorsing van 90 dagen opgelegd omdat Blatter in 2011 een verdachte betaling aan Platini deed. De Fransman ontving toen 1,8 miljoen euro voor een taak als raadgever die hij al in 2002 had beëindigd. Daarnaast loopt tegen Blatter ook een onderzoek door het Zwitsers gerecht omtrent een contract met tv-rechten.

De ethische commissie startte maandag officieel de procedure die moet leiden tot een definitieve beslissing omtrent het lot van Blatter en Platini. De voorbije weken bereidde de onderzoekskamer van de commissie het dossier tegen de 79-jarige Zwitser en de 60-jarige Fransman voor. In het rapport wordt om sancties tegen de voetballeiders gevraagd, maar wat deze inhouden is niet bekend.

Blatter, die net als Platini nog zal worden gehoord door de commissie, kondigde inmiddels aan te zullen aftreden als FIFA-voorzitter. Op 26 februari wordt in Zürich zijn opvolger gekozen.

Platini, de huidige UEFA-voorzitter, wil Blatter graag opvolgen maar zijn kansen lijken door deze zaak tot een minimum te zijn geslonken.