© NYT

“Wereld reageerde te traag op ebolacrisis”

De trage reactie op de wereldwijde ebolacrisis, heeft tot “onnodig veel lijden en sterfte” geleid. Dat concludeert een panel van gezondheidsexperts in het Britse medische vakblad The Lancet.

rdc

Sinds de uitbraak van ebola in West-Afrika in het begin van 2013 zijn al zeker 11.000 mensen door de virusziekte omgekomen. Volgens een onafhankelijke groep gezondheidsexperts, bijeengeroepen door de Harvard Global Health Institute en de Londense School of Hygiene & Tropical Medicine, is er dringend nood aan verregaande hervormingen om te voorkomen dat er zich opnieuw zo’n grootschalige humanitaire ramp voordoet.

Want in de aanpak van de ebolacrisis, heeft de wereld te traag gereageerd, “waardoor het tot een wereldwijde crisis kon evolueren”, klinkt het in The Lancet. Het begon met een te trage reactie in Guinee, Liberië en Sierra Leone, waar de kiem van de epidemie lag, maar dat is te verklaren door de beperkte middelen die in deze landen aanwezig zijn.

Het panel schiet wel met scherp op de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die volgens de wetenschappers onder meer veel te lang gewacht heeft om de ebolacrisis als “wereldwijd gezondheidsrisico” te beschouwen: dat gebeurde pas vijf maanden na de eerste signalementen.

Vervolgens heeft de WHO “niet voldoende verantwoordelijkheid en leiderschap getoond” in de aanpak van de crisis. Die conclusie ligt in de lijn met de schuldbekentenis van WHO-directeur Margaret Chan, die eerder dit jaar al toegaf dat de organisatie “krachtiger” had moeten reageren.

“De geloofwaardigheid van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft zware klappen gekregen”, concludeert het panel.

Meer over Gezondheid