© EPA

Duitsland trekt ‘homofobe’ Eurovisie-inzending in

Xavier Naidoo, de R&B-act die in 2016 voor Duitsland naar het Eurovisiesongfestival zou afreizen, ziet zijn reisje naar Stockholm geannuleerd. De kritiek op ’s mans ‘antisemitische en homofobe teksten’ werd onhoudbaar.

rdc

Xavier Naidoo is geen onbekende in de Duitse R&B-scene, met miljoenen verkochte platen. Het was dan ook geen verrassing dat de man met Indiase en Afrikaanse roots vorige week donderdag op de Duitse publieke omroep ARD als de Duitse inzending voor het Eurovisiesongfestival van volgend jaar werd uitgekozen.

Maar die beslissing veroorzaakte snel heel wat ophef in kranten en op sociale media. Naidoo’s ‘Wo sind’ ligt bijvoorbeeld al sinds 2012 onder vuur, omdat velen erin horen hoe homofilie vergeleken wordt met pedofilie. In 2008 had Naidoo de Rothschild-familie ook al ‘schmocks’ genoemd, een denigrerende term in het Jiddisch. Tot slot sprak de zanger zich in 2014 uit voor een groter Duitsland, met een herinvoering van de landgrenzen van voor de wereldoorlogen.

“Xavier Naidoo is een bijzonder goede zanger, die volgens mij niet racistisch of homofoob is”, verklaarde ARD-directeur Thomas Schneiber. “Maar de keuze voor Naidoo blijkt te veel te polariseren. De felheid van de reacties verraste ons. We hebben ons mispakt.” En dus zal Naidoo in 2016 niet naar de Zweedse hoofdstad afreizen.

In een korte Facebookreactie zegt Naidoo dat de beslissing “oké voor mij” is, erop wijzend dat de ARD hem in de eerste plaats aangemoedigd had om aan de selectiewedstrijd deel te nemen.

ARD zal nu “zo snel mogelijk” een nieuwe kandidaat zoeken. Dit jaar scoorde Ann Sophie met ‘Black smoke’ voor het land geen enkel punt. Maar omdat Duitsland een van de grote financierders is van het zanggebeuren, mag het sowieso elk jaar aantreden.