© Shutterstock

Dit onwelriekend voedsel maakt mannen aantrekkelijker

Het eten van look wordt vooral geassocieerd met ongewenste geurtjes, maar daar hoeven mannen zich binnenkort misschien maar weinig meer van aan te trekken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt immers dat vrouwen de lichaamsgeur van mannen die veel look hebben gegeten aantrekkelijker vinden. De slechte adem blijft evenwel een knelpunt voor velen.

flb

Terwijl een lookadem voor de meeste mensen een afknapper blijft, zouden mannen die een lichaamsgeur afscheiden nadat ze look hebben gegeten aantrekkelijker bevonden worden door vrouwen. Om tot die conclusie te komen lieten onderzoekers van de Praagse Charles University 42 mannen drie keer look eten. Hun lichaamsgeur werd in drie fasen telkens twaalf uur opgevangen. Daarna moesten 82 vrouwen aan de verschillende stalen ruiken en die beoordelen naar aantrekkelijkheid, intensiteit en aangenaamheid.

In de eerste fase kregen de mannen twee teentjes look die ze moesten verorberen, in de tweede fase vier teentjes en in een derde fase ook vier teentjes maar dan in capsulevorm. En wat bleek, de vrouwen vonden de geur van de mannen in de eerste fase niet aantrekkelijker dan dat van de controlegroep mannen die enkel brood en kaas hadden gegeten. Eenmaal de hoeveelheid look werd verdubbeld in de tweede en derde fase gaven de vrouwen aan dat ze die geuren aangenamer, aantrekkelijker en minder intens vonden.

Look is heel gezond en de onderzoekers denken dan ook dat een deel van de verklaring van de resultaten daarin terug te vinden is. De feromonen die de man verspreidt zijn dus een goede indicator van een goede gezondheid en zouden daardoor het andere geslacht aantrekken. "Look heeft heel wat goede eigenschappen, zo is het een antioxidant, immunostimulant, cardiovasculair bacteriedodend en het heeft ook antikanker effecten. Het is dus plausibel dat de mensenlijke geurvoorkeuren gevormd zijn door de seksuele selectie", zegt medeauteur Craig Roberts.

Niet te missen