© Joris Herregods

Eén man aangehouden na grote politieactie zondag, 15 anderen vrijgelaten

De onderzoeksrechter in Brussel heeft 15 van de zestien mannen die zondagnacht opgepakt werden, weer vrijgelaten. De zestiende man is wel aangehouden. Hij werd in verdenking gesteld "voor feiten van deelneming aan de activiteiten van een terroristische groep en terroristische aanslag". Dat zegt het Federaal parket in een persmededeling.

sdv

Een man is dus door de onderzoeksrechter in Brussel opgesloten op verdenking van deelname aan een terroristische groep. De vijftien anderen die bij de politieactie zondagnacht opgepakt zijn, "werden grondig verhoord door de federale gerechtelijke politie en uiteindelijk door de onderzoeksrechter terug in vrijheid gesteld", aldus de persmedeling van het Federaal parket.

Ook de vijf personen die maandagochtend opgepakt werden, zijn verhoord. Twee van hen zijn vrijgelaten. De drie anderen blijven voorlopig in de cel. Volgens het Federaal parket is nog nader onderzoek nodig. Dinsdag zal de onderzoeksrechter over hun verdere aanhouding beslissen.

Over de identiteiten van de betrokken personen wil het parket geen informatie geven.

Het federaal parket zegt met nadruk dat het "niet ongewoon is" dat er bij grote acties zoals die van gisteravond, meerdere personen meegenomen worden "enkel voor grondig verhoor of om te verduidelijken waarom zij op deze plaatsen werden aangetroffen". "Het risico om met wapens, explosieven of gevaarlijke personen geconfronteerd te worden en de ervaringen in het recente verleden, nopen tot het nemen van uitzonderlijke voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen bij zulke operaties."

Tot slot zegt het parket nog dat "het onderzoek onverminderd verder gaat".

Huiszoekingen

Maandagochtend hebben de politiediensten hebben zeven nieuwe huiszoekingen uitgevoerd in Brussel en Luik. Er is ook een som geld van 26.000 euro in beslag genomen, naast een hoop andere spullen.

“In het kader van de operatie van gisterenavond werden vanochtend vijf bijkomende huiszoekingen uitgevoerd in de Brusselse regio en twee in de Luikse regio”, zei Eric Van Der Sypt, woordvoerder van het Federaal parket, maandagvoormiddag. “Vijf personen werden van hun vrijheid beroofd bij deze huiszoekingen. In totaal werden dus 21 personen van hun vrijheid beroofd sinds gisteren. Zij worden op dit ogenblik verhoord door de politiediensten.”

Gevluchte BMW

De BMW die zondagavond in de regio Luik de vlucht nam tijdens een politiecontrole, staat helemaal niet in verband met het terrorisme-onderzoek. Het gerucht dat Salah Abdeslam achter het stuur van die wagen zat, klopt dus niet.

Roemeen rijdt in op agenten

In de Ransfortstraat in Sint-Jans-Molenbeek reed een 20-jarige Roemeen uit Vilvoorde om een nog onbekende reden in op een aantal agenten die de weg versperden. Die agenten vuurden daarop tweemaal, maar de man reed door en kon pas enige tijd later tegengehouden en ingerekend worden. Hij was lichtgewond aan de biceps en werd overgebracht naar het ziekenhuis. De man kon nog niet verhoord worden maar zodra dat mogelijk is, zal hij voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter.

16 arrestaties

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) had deze ochtend al laten verstaan dat de acties van de onderzoeksdiensten na dit weekend gewoon doorgingen. “Het werk is niet gedaan en we gaan door tot we heel de boel opgerold hebben ”, zei Jambon.

Vannacht werden al zestien personen opgepakt bij invallen in Brussel, Luik en Charleroi. Agenten van de federale politie, met de steun van pantservoertuigen en soldaten, vielen binnen op 19 adressen in Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Vorst, en op drie adressen in Charleroi. In Molenbeek ging het onder meer om de Oostendestraat, Karperstraat, Finstraat, Edmond van Grimbergenstraat en Ransfortstraat, in Charleroi onder meer om de Arthur Decouxtraat.

Uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen

De operaties van zondagavond gingen gepaard met uitzonderlijke veiligheidsmaatregelen. Zo werd in Brussel een aantal mogelijke doelwitten van aanslagen extra beveiligd. Onder meer de buurt rond het hoofdcommissariaat van de Brusselse lokale politie, in de Kolenmarkt, werd volledig afgesloten en bewaakt door zwaarbewapende agenten.

Lees meer over de aanslagen in Parijs