België eindigt op zevende plaats in landenranking WK skeeleren

Met vier medailles keren de Belgische skeeleraars terug van de wereldkampioenschappen in Taiwan. Sandrine Tas is met twee keer goud de onbetwiste kopvrouw van het zestal. Voor Stien Vanhoutte en Dymphe Keuleers was er in Kaohsiung brons.

De organisatoren hadden het heetste moment van de dag - ruim dertig graden - uitgekozen om een marathon te verwerken. Voor haar marathonzege en de triomf op de 1.000 meter op de baan zal Tas donderdagmiddag in het stadhuis van Oostende worden gehuldigd.

Een jaar geleden reisden een minidelegatie na het WK in het Argentijnse Rosario met zeven plakken af. Toch meent bondscoach Frank Fiers zeker niet dat er een stapje terug is gedaan. Alle medailles werden vorig jaar bij de junioren behaald, voor eerstejaarssenior Tas is de tegenstand nu veel straffer.

Fiers kan wijzen op de zevende plaats die België in de medaillespiegel bezet. Van de Europese landen verzamelden alleen Italië en Franrijk meer ereprijzen. Nederland, waar het inline skaten veel meer financiële armslag heeft, kwam met één (gouden) plak thuis. Net als in voorgaande jaren beheersten de skaters uit Colombia het toernooi. Van de 48 (bij senioren en junioren) te verdelen titels, gristen de Zuid-Amerikanen er 26 weg.

De Fédération Internationale de Roller Sports (FIRS), de internationale bond, lijkt niet erg opgezet met die overheersing, maar kan er weinig aan doen dat het skeeleren in Colombia een nationale hartstocht is en zwaar gesponsord wordt.

De olympische status zou een aantal andere landen stimuleren tot betere prestaties. Maar dat zit er de komende acht jaar nog niet in. Een aantal keren stond inline op de lijst van mogelijke olympische sporten, maar telkens kregen andere takken van sport de voorkeur.

De rommelige internationale agenda helpt het olympische project van de FIRS niet. In Taiwan was een aantal sporters - onder wie Bart Swings, niet de eerste de beste - afwezig omdat zij olympische ambities als schaatser op het ijs hebben. Aangezien het volgende WK in augustus 2016 in China wordt gehouden, is dat probleem opgelost. Blijft de kwestie dat er in Europa nog geen kandidaat is gevonden om volgend jaar een EK te organiseren. Fiers heeft al voorgesteld maar een jaartje over te slaan.