Groot-Brittannië wil snelle “aanvalsbrigades” tegen terreur oprichten

De Britse eerste minister David Cameron wil tegen 2025 twee snelle aanvalsbrigades oprichten in de strijd tegen het terrorisme. De brigades tellen telkens 5.000 man en moeten wereldwijd ingezet kunnen worden. Dat bericht de Britse openbare omroep BBC maandag, op basis van een regeringsrapport met de titel “Strategic Defence and Security Review” (SDSR) dat Cameron later zal voorstellen.

De strijd tegen terrorisme en conventionele militaire bedreigingen staan centraal in het rapport, aldus BBC. De nieuwe brigades zullen gevormd worden uit bestaande legereenheden. Cameron zal ook details geven over een bijkomstige uitgave van 12 miljard pond (17 miljard euro) aan uitrusting.

Voorts zal het SDSR ook de aankoop van nieuwe patrouillevliegtuigen bevatten, aldus de BBC. Het zou gaan om negen nieuwe Boeing P8-toestellen. Voorts zou ook de operationele levensduur van de Typhoon-gevechtsvliegtuigen met tien jaar verlengd worden, tot 2040, en krijgen die toestellen een update om ook gronddoelwitten te kunnen aanvallen.

De Britse minister van Financiën George Osborne zei eerder al dat de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen zal worden versneld. Tegen 2023 zullen zo 24 F35-gevechtsvliegtuigen - in plaats van de aanvankelijk geplande 8 - beschikbaar moeten zijn op de twee nieuwe vliegdekschepen van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de BBC houdt het nieuwe SDSR ook het Britse engagement in om op de lange termijn 138 F35-gevechtsvliegtuigen aan te kopen.

Deze week zal Cameron in het parlement ook een lans breken voor Britse luchtaanvallen op terreurmilitie Islamitische Staat (ISIS) in Syrië. Tot op heden bombarderen Britse piloten uitsluitend ISIS-doelwitten in Irak.

Lees meer over de aanslagen in Parijs