© Dieter Telemans

Horeca Brussel: “Zware opdoffer, maar alle begrip”

De impact van het verhoogde dreigingsniveau en de sluiting van heel wat horecazaken is een “zware opdoffer” voor de Brusselse cafés en restaurants. Maar toch is er begrip voor de maatregelen, zo zei Marc Van Muylders van Horeca Brussel maandag in De Ochtend op Radio 1.

“De horeca zit al een stuk op zijn tandvlees, maar de prioriteit gaat naar de veiligheid van onze gasten”, aldus Van Muylders. Volgens hem werd de oproep van de politie- en veiligheidsdiensten om te sluiten massaal gevolgd, zodat de politie zich volop kon concentreren op de antiterreuraties.

Nochtans komen sluitingsdagen hard aan in de horeca. “Voor heel wat zaken vormt het weekend meer dan de helft van de omzet. Dus als ze dat verliezen, zullen ze het allemaal wat moeilijker hebben”, onderstreepte Van Muylders.

“Dit zijn uitzonderlijke situaties. Nadien moet gekeken worden hoe men dit kan oplossen via de betaling van de sociale lasten, de btw, de huur”, merkte de ondervoorzitter van Horeca Brussel nog op. “Maar dat is vandaag niet aan de orde. Wel dat de overheid zo snel mogelijk een oplossing vindt, zodat de mensen hun zaken zo snel mogelijk weer kunnen openen.”