© Jos Lacroix

© Jos Lacroix

© Jos Lacroix

© Jos Lacroix

© Jos Lacroix

© Jos Lacroix

© Jos Lacroix

© Jos Lacroix

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Meer dan 100 liefhebbers maken fruittob

Al 40 jaar organiseert de Keizerlijke Commanderie van de Edele Haspengouwse Fruyteniers en hun Gastronomie een jaarlijkse wedstrijd voor de 'Beste Fruittob' en voor de 'Beste Oude Fruitbereidingen'. Je zou kunnen vermoeden dat er, na vier decennia, sleet op de formule zou komen, maar niets lijkt minder waar. Meer dan 100 liefhebbers brachten hun fruittob en/of oude bereiding binnen.

Jos Lacroix

Ook dit jaar, voor zijn 40ste editie, kreeg de Keizerlijke Commanderie de immense taak om uit 60 inzendingen de beste fruittob te vinden en uit 40 oude fruitbereidingen de meest complete, de origineelste en de lekkerste te zoeken. In een fruittob wordt het fruit laagsgewijs aangebracht in een afsluitbaar recipiënt.

Elke laag wordt overgoten door jenever en afgewerkt met wat suiker of andere inlandse zoetstof en naar believen met inlandse kruiden gearomatiseerd. Op die manier kon men vroeger fruit bewaren maar maakte men ook een heerlijke, soms duivelse drank. Bij de oude bereidingen is het de bedoeling van de Keizerlijke Commanderie om oude fruitbereidingen weer ingang te laten vinden in de moderne keuken, want oma’s kookboeken bevatten nog heel wat lekkere geheimen. De jury van de fruittobwedstrijd was dit jaar unaniem: de kwaliteit van de fruittobben blijft jaarlijks stijgen. Al blijft het bij het proeven steeds een zaak van kleuren, geuren en smaken.

Met een twintigtal juryleden komt de Keizerlijke Commanderie elk jaar toch tot een objectief verdict. De prijsuitreiking gebeurde in aanwezigheid van de burgemeesters van Sint-Truiden en Borgloon, Veerle Heeren en Danny Deneuker. Burgemeester en volksvertegenwoordiger Veerle Heeren benadrukte de rol van de Keizerlijke Commanderie in het motiveren van mensen om inlands fruit te gebruiken. “Het maken van zo’n fruittob gebeurt met vallen en opstaan. Ik doe zelf al vele jaren mee en vorig jaar was mijn fruittob mislukt. Hopelijk smaakte hij dit jaar beter.” De burgemeester stelde ook dat het stadsbestuur alles in het werk stelt om de Keizerlijke Commanderie te steunen in haar ambassadeurschap voor het Haspengouws fruit. Veerle Heeren feliciteerde ook maarschalk Josette Moria die al 20 jaar de leiding neemt van haar collega’s uit het Praesidium om deze prestigieuze wedstrijd te organiseren. Naast de wedstrijden voor de beste fruittob en de beste oude fruitbereiding stimuleert de Commanderie ook de creativiteit bij de deelnemers met een klassement voor de mooiste fruittobben tot gevolg. Hierbij lijkt aan de creativiteit van de deelnemers geen einde te komen.Tenslotte is de Commanderie de sponsors ten zeerste dankbaar voor hun steun zonder wie een prestigieuze wedstrijd als deze geen doorgang kan vinden. Dankzij de drie Veilingen in Haspengouw, de BFV, Veiling Haspengouw en Bel’Orta, de stadsbesturen van Sint-Truiden en Borgloon en tal van private sponsors kon de Commanderie een aardige prijzenpot onder de deelnemers verdelen.

De uitslag van de 40ste wedstrijd voor de Beste Fruittob en Oude Bereidingen:

Beste Oude Fruitbereiding:1. Marceline Grauls met vlierbessensiroop2. Consuela Duarte met snoepjes van kweepeer3. Tom Lemoine met Brustemse siroop

De mooiste fruittob1. Els Coelmont (Sint-Truiden)2. Veerle Heeren (Sint-Truiden)3. Alda Bierwaerts (Alken)

De beste fruittob 20121. Els Coelmont (Sint-Truiden2. Krista Vanmeer (Gingelom)3. Veerle Heeren (Sint-Truiden)


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio