© Photo News

Jambon: “Het werk is nog niet gedaan”

“Het werk is nog niet gedaan. De actie wordt voortgezet.” Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in een korte reactie op een extra journaal op één. Maar meer details wil hij niet geven. “We gaan door tot we de hele boel opgerold hebben.”

lej

“Ik ga geen extra informatie geven”, zei Jambon desgevraagd. “Dat ligt allemaal erg gevoelig. Elke detail kan de zaak in het honderd doen lopen, dus ik ga geen verder commentaar geven.”

“Werk is niet gedaan”

“De actie is nog niet gedaan, ze moet nog verder gezet worden”, zei Jambon op één. “Er was al een grote actie gisteravond en er zijn toch al heel wat mensen opgepakt. Maar het werk is niet gedaan en we gaan door tot we heel de boel opgerold hebben.”

“We hebben gisteren getoond dat we op het terrein aanwezig zijn”, voegde Jambon daar op VRT-radio aan toe. “Maar de actie is nog niet gedaan. We hebben gisteren niet alles opgerold. Het zou heel ambitieus zijn om met één grote actie alles op te rollen.”

Over het succes van de actie zondag wilde Jambon niets kwijt. Salah Abdeslam is nog steeds op vrije voeten en wapens of explosieven zijn niet gevonden. “Het federaal parket heeft het onderzoek in handen, zij weten wat moet en kan gecommuniceerd worden”, aldus Jambon.

Dreiging

De minister wil ook geen verdere details geven over concrete dreiging, bijvoorbeeld tegen het politiecommissariaat in centrum Brussel. “Dat er dreiging is dat moge duidelijk zijn uit de analyse van het OCAD”, aldus Jambon. Maar details geeft hij dus niet. “Als je een verdediging opzet en je gaat zeggen: ‘daar en daar staan we’, dan is dat meestal nuttige info voor de aanvallers. Dus we gaan dat niet wereldkundig maken.”

Ook vindt Jambon het te vroeg om te concluderen dat de dreiging na de actie van zondag minder groot is. “Het is aan het OCAD om dat te doen. Zij zullen tegen de middag een nieuwe analyse maken, onder meer op basis van gegevens die ze nu krijgen van deze actie.”

“Leven gaat verder”

Intussen moet het gewone leven volgens Jambon zo goed mogelijk verder gaan. “Het leven gaat gewoon verder, zij het met heel veel veiligheidsmaatregelen: politie en militairen op straat. Dit vraagt veel van de maatschappij, maar we gaan door zolang dat nodig is.” Een aanslag zou immers “een nog veel grotere impact hebben op het leven van de mensen.”

Jambon benadrukte nog dat mensen die terecht ongerust waren over iets verdachts, dat steeds moeten blijven melden. “Maar er zijn ook flauwe grappenmakers. En dit is echt niet de moment. De straffen voor valse meldingen zijn streng en we zullen ze toepassen. Flauwe grappenmakerij zal streng gestraft worden.”

Lees meer over de aanslagen in Parijs