© REUTERS

Bart Swings 3e in massastart op WB schaatsen in Salt Lake City

Bart Swings is zondag op de slotdag van de wereldbekermanche schaatsen in Salt Lake City derde geworden in de massastart. In de sprint moest Swings buigen voor de Nederlander Arjan Stroetinga en de Italiaan Fabio Francolini. Bij de vrouwen werd Jelena Peeters vijftiende.

Na twee wedstrijden op deze minimarathon over zestien ronden bezet Swings de eerste plaats in de reeks om de wereldbeker. Stroetinga is tweede en diens landgenoot Jorrit Bergsma derde. Een week geleden was Swings in Calgary het hele peloton te snel af.

De massastart volgde een etmaal na een sensationele 10 km, die een wereldrecord (Ted-Jan Bloemen), een Belgisch record (Swings) en een totale ontluistering (Jorrit Bergsma) opleverde. Bloemen startte zondag niet, Bergsma bleek het best hersteld van de golven van emotie.

Voor het eerst had Swings het gezelschap van een landgenoot, de naar de A-divisie gepromoveerde Mathias Vosté. Maar Vosté speelt de geen rol van betekenis. Tot drie keer ontsnapte Bergsma en alle keren zag Swings zich genoodzaakt de lange afstandsspecialist bij te halen. Daardoor was de scherpte er in de sprint bij Swings van af en kon Stroetinga vrij gemakkelijk de streep als eerste passeren.

Bij de vrouwen ging Peeters attent mee toen twee Japanse rijdsters enige ronden voor het einde demarreerden. Als gevolg van een val van de winnares van vorige week, de Zuid-Koreaanse Bo-Reum Kim, moest de rijdster uit Wuustwezel even later inhouden. De Nederlandse Irene Schouten won de sprint en voert nu de algemene rangschikking aan.

Na de tweede wereldbekermanche, die vier nieuwe wereldrecords opleverde, bezet Swings op de wereldranglijst aller tijden, een fictief klassement van vier afstanden, de elfde plaats. Door het record op de 10.000 meter won hij twee plaatsen, maar aangezien de Noor Sverre Lunde Pedersen zich op de 1500 meter verbeterde, werd een plek in de de top tien nog geen realiteit.