© AFP

© AFP

© AFP

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

ISIS publiceert foto van zelfgemaakte bom die Russisch vliegtuig neerhaalde

Islamitische Staat heeft in het magazine Dabiq een foto gepubliceerd van de zelfgemaakte bom die naar eigen zeggen ontplofte aan boord van het passagiersvliegtuig dat eind oktober neerstortte in Egypte.

Wim Verhaert

De bom aan boord van , bevond zich niet in de laadruimte maar in de vliegtuigcabine van de Airbus A321, schrijft de Russische zakenkrant Kommersant. Volgens een bron dicht bij het onderzoek van de crash deed de explosie zich voor in het achterste gedeelte van het toestel, in de buurt van de staart van het vliegtuig. “Mogelijk werd de bom onder de zetel van een passagier nabij een raam geplaatst”, schrijft het dagblad.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De verantwoordelijkheid voor de crash van de Airbus eind oktober, waarbij alle 224 inzittenden om het leven kwamen, werd opgeëist door de terreurgroep Islamitische Staat (ISIS). President Vladimir Poetin heeft de daders met vergelding bedreigd. “We zullen jullie overal op deze planeet vinden”, kondigde hij aan.

Moskou heeft inmiddels een premie van 50 miljoen dollar uitgeloofd voor het aanbrengen van de dader(s) van de aanslag. De beloning zal uitbetaald worden voor aanwijzingen, die tot het vatten van de terroristen leiden. Dat deelde de binnenlandse inlichtingendienst FSB eerder al mee.

Poetins woordvoerder Dmitri Peskov bevestigde onrechtstreeks dat Rusland in zijn speurtocht naar betrokkenen ook “speciale operaties” in andere landen zal uitvoeren, indien de regering van die landen niet uitdrukkelijk zou instemmen met een dergelijke interventie. Het recht op zelfverdediging laat dit volgens het VN-charter toe, zei hij dinsdag volgens het persagentschap Interfax in Moskou.

Peskov bekrachtigde dat Rusland in Syrië geen grondtroepen zal inzetten. Moskou voert al enkele weken luchtaanvallen uit in het land.