Fit & Gezond

Bijna helft van Belgen te zwaar, slechts één vierde wil vermageren

Print
Bijna helft van Belgen te zwaar, slechts één vierde wil vermageren

Bijna de helft (45 procent) van de Belgen van 3 tot 65 jaar heeft een te hoge BMI (Body Mass Index): 29 procent heeft overgewicht en 16 procent is zelfs ronduit obees. Dat blijkt uit het eerste rapport van de Voedselconsumptiepeiling 2014-2015, een initiatief van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). Het gaat om de eerste soortgelijke bevraging sinds 2004. De helft van de bevolking wenst zijn gewicht stabiel te houden, één vierde wil vermageren en nog eens één vierde maakt zich geen zorgen om zijn gewicht.

Voor de Voedselconsumptiepeiling 2014-2015 werden 3.461 willekeurig geselecteerde personen in heel België bevraagd naar hun eetgedrag. In tegenstelling tot tien jaar geleden lag de focus nu meer op kinderen en adolescenten. Het eerste van drie rapporten draait rond antropometrie (de afmetingen van het lichaam), onze voedingsgewoonten in de brede zin en onze mening over het voedingsbeleid. Het

tweede rapport volgt in januari.

Mannen blijken vaker last te hebben van overgewicht dan vrouwen en overgewicht neemt ook toe met de leeftijd: vanaf 35 jaar lijdt al meer dan één derde van de bevolking aan overgewicht en meer dan één vijfde aan obesitas. Vanuit socio-economisch oogpunt hebben personen met een hoger diploma gemiddeld een lagere BMI. Verder ligt het gemiddelde BMI hoger in Wallonië dan in Vlaanderen.

Opvallend is dat één op vijf bevraagden wel al een specifiek dieet volgt, meestal om gezondheidsredenen maar soms ook wegens religieuze of filosofische motieven. Bijna de helft van de bevolking (47 procent) is gunstig gezind tegenover de heffing van taksen op ongezonde voeding en bijna drie vierde (74 procent) is voorstander van maatregelen om gezonde voeding zoals groenten en fruit financieel te ondersteunen.

(belga)

Niet te missen