Acht terroristen gedood na zelfmoordaanslagen en gruwelijke gijzeling

OVERZICHT. Dit weten we al van de horroravond in Parijs

Print
Frankrijk is zaterdag ontwaakt uit een nachtmerrie. Met de dood van acht terroristen was vrijdagnacht een einde gekomen aan een vreselijke avond in Parijs. Terroristen sloegen tussen 21 en 22 uur toe op zeven verschillende plaatsen in de Franse hoofdstad. De zware balans: zeker 129 doden en 352 gewonden, van wie er 99 erg aan toe zijn. De grootste gruwel deed zich voor in concertzaal Le Bataclan, waar de daders een zelden gezien bloedbad aanrichtten. ISIS heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opgeëist en verklaarde de doelwitten minutieus te hebben uitgekozen. Inmiddels is ook gebleken dat de terroristen een link hadden met België. Mogelijk gebruikten ze België als uitvalsbasis of kregen ze logistieke steun vanuit ons land.

Volg hier het live verslag met updates over de aanslagen

De aanslagen vonden plaats in de buurt van het Stade de France, in het noorden van Parijs, en in het oosten van de Franse hoofdstad, in de concertzaal Bataclan en enkele bars en restaurants aan de Boulevard Voltaire, Rue de la Fontaine au Roi en Rue Alibert. Daarbij vielen zeker 129 doden en minstens 350 gewonden. Vooral in concertzaal Le Bataclan is de tol zwaar.

Bij de slachtoffers bevinden zich zeker twee Belgen, meldt minister Reynders. Het gaat om het Luikse koppel Elif Dogan en Milko Jozic. Nog één Belg is vermist. Ook enkele Amerikanen en Nederlanders raakten gewond tijdens de aanslagen.

Zeven daders, en niet acht zoals eerst gemeld, zijn uitgeschakeld. Zes van hen pleegden zelfmoord met een bomgordel, waardoor ze nog niet geïdentificeerd konden worden. Ook van een zevende dader, die door de politie werd neergeschoten, is de identiteit nog niet bekend. Volgens experts waren het getrainde strijders. Lees meer. De terroristen gingen volgens de procureur "hoogstwaarschijnlijk" in drie teams te werk en waren in het bezit van explosieven en kalasjnikovs. . 

De Franse president heeft de noodtoestand afgekondigd en de grenzen gesloten. Zowat 1.500 militairen zijn gemobiliseerd. Lees meer. Hollande heeft bovendien drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

In ons land wordt het terreurniveau momenteel niet verhoogd. Wel vinden er extra controles plaats op de luchthaven Brussels Airport en in station Brussel-Zuid. In Antwerpen hebben het stadsbestuur en de politie beslist om meer politiemensen in te zetten voor de intocht van de Sint. Ook de Brusselse concertzaal AB heeft beslist de veiligheid te verhogen. Lees meer.

Terreurorganisatie ISIS eist de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in Parijs op. Dat meldt het persbureau Reuters.De terreurgroep zegt de doelwitten minutieus te hebben uitgekozen, want Frankrijk "blijft een grote vijand". Lees meer. Op Twitter worden de aanslagen bejubeld door ISIS-aanhangers. Lees meer.

Er is een duidelijke link tussen de aanslagen in Parijs en ons land. Volgens minister Koen Geens is het goed mogelijk dat de terroristen België als uitvalsbasis gebruikten of op zijn minst logistieke steun kregen vanuit ons land. Twee van de wagens die gebruikt werden in Parijs, hadden Belgische nummerplaten. Eén daarvan was een huurwagen die kon worden gelinkt aan een huurder uit Molenbeek. Zaterdagmiddag vonden daarom huiszoekingen plaats in de Brusselse gemeente, daarbij werden drie verdachten opgepakt. Eén van hen was vrijdagavond in Parijs.

Een chronologisch overzicht van de feiten:

Eerste incident: Stade de France

Het eerste incident deed zich iets na 21 uur voor aan het Stade de France, waar op dat moment de voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Duitsland gespeeld werd. Buiten het stadion werden twee snackbars getroffen door drie ontploffingen - die tot in het stadion te horen waren - en daarbij zouden drie mensen om het leven gekomen zijn. Zeker een van die ontploffingen was een zelfmoordaanslag, bevestigt de politie.

 

In het stadion zat naast vele duizenden voetbalfans ook de Franse president François Hollande, die al snel naar buiten begeleid werd om hem in veiligheid te brengen. Na de wedstrijd weigerden de toeschouwers om het stadion te verlaten uit vrees voor wat er in Parijs aan het gebeuren was. De politie liet dat toe.

 

Incident drie: gijzeling in Le Bataclan

Niet veel later werd een kilometer verder een ontploffing waargenomen in de buurt van concertzaal Le Bataclan, in het elfde arrondissement, waar op dat moment de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal aan het optreden was. Er vond ook een schietpartij plaats met vijf of zes ongemaskerde daders, waarbij volgens AFP zeker 15 mensen om het leven gekomen zijn.

 

Enkele daders zijn wat later het concertgebouw binnengedrongen en hielden daar zeker zestig concertgangers gegijzeld. De Fransman Benjamin Cazenoves bevond zich in Le Bataclan en postte op Facebook updates. “Ik leef nog”, schrijft hij. “Maar er liggen overal lijken.” Hij geraakte uiteindelijk veilig en wel buiten.

 

Je suis encore au Bataclan. 1e étage. Blessée grave ! Qu ils donnent au plus vite l assaut. Il y a des survivants à l intérieur. Ils abattent tout le monde. Un par un. 1e étage vite !!!!

Geplaatst door Benjamin Cazenoves op vrijdag 13 november 2015
 

Vivant. Juste des coupures... Un carnage... Des cadavres partout.

Geplaatst door Benjamin Cazenoves op vrijdag 13 november 2015

 

Volgens een andere getuige, die ook veilig uit de zaal geraakt is, executeerden de gijzelnemers heel wat bezoekers. Een reporter van Reuters zag de gijzelnemers in de zaal en stelde vast dat het om jonge mannen ging die geen masker droegen. Ze stormden de zaal binnen met kalasjnikovs toen het concert nog bezig was. “En toen begonnen ze gewoon willekeurig in het rond te schieten”, vertelt hij. “Dat duurde 12 à 15 minuten en was extreem gewelddadig. Iedereen liep richting podium, er was grote paniek.”

Ook andere concertgangers maakten de gruwel vanop de eerste lijn mee. "We moest over de dode lichamen lopen", vertelt een van hen.

 

Politie schiet gijzelnemers dood

Rond 1 uur is de politie erin geslaagd om de gijzeling tot een einde te brengen. Drie van de vier terroristen in de concertzaal hadden een explosievengordel rond zich en hebben zichzelf opgeblazen, klonk het bij de politie. De vierde werd door de agenten uitgeschakeld.

Voordat ze zichzelf opbliezen, hadden de daders al meer dan 100 mensen gedood in de zaal. Vele andere toeschouwers raakten gewond.

 

Eagles of Death Metal, de rockband van de Amerikanen Jesse Hughes en Josh Homme (die er niet bij was in Parijs), geraakte veilig en wel uit de zaal, vertelde de vrouw van drummer Julian Dorio aan The Washington Post. "Hij belde om te zeggen dat de band veilig weggeraakt is", zei ze. Van de crew was nog niet iedereen terecht.

Derde schietpartij

Rond 21.35 uur deed er zich nog een derde schietpartij voor in café La Belle Equipe, ook in het elfde arrondissement. Net als bij het eerste incident zouden de daders het vuur geopend hebben vanuit een wagen. “Ik heb knallen gehoord”, aldus een getuige. “Maar ik ben niet zeker of het om bommetjes ging of om schoten. Twee personen zijn er met wapens buiten gekomen. Dat heeft een paar minuten geduurd. Daarna zijn ze weer in hun voertuig gestapt en zijn ze weggereden.”

Het is nog onduidelijk of de schietpartijen iets met elkaar te maken hebben. “Het is nog te vroeg om te concluderen dat dit gecoördineerde terreurdaden zijn”, zegt de vice-burgemeester van Parijs. “Maar het lijkt er wel op.”

 

Lees meer over de aanslagen in Parijs