© Shutterstock

Steeds minder vrouwen sterven tijdens de bevalling

Het gaat de goede kant uit met de cijfers van vrouwen die wereldwijd sterven in het kraambed. Zo zouden volgens gegevens van de Verenigde Naties en de Wereldbank sinds 1990 liefst 44 procent minder vrouwen overleden zijn aan de gevolgen van zwangerschap of bevalling. Toch haalt de World Health Organization daarmee zijn Millenniumdoelstelling niet.

flb

In 1990 stierf nog een half miljoen vrouwen omdat hun zwangerschap of bevalling fout afliep. Het was dan ook een van de Millenniumdoelstellingen van de VN om dat cijfer drastisch naar beneden te krijgen en de organisatie lijkt daar wonderwel in te slagen. Vooral landen in Oost-Azië hebben heel wat progressie gemaakt. Daar stierven in 1990 nog 95 vrouwen op 100.000 geboortes, terwijl er dat nu nog 27 per 100.000 zijn. In ons land gingen we van 10 per 100.000 naar 6.

Opvallend is bijvoorbeeld dat de Verenigde Staten er op achteruit gaat en een toename kende van het aantal overlijdens in het kraambed, van 12 naar 14 per 100.000 geboortes. Dat zorgt ervoor dat hoewel er een algemene verbetering van 44 procent is, de VN zijn doelstelling niet haalt want die was immers op 75 procent verlaging van de moedersterfte gelegd. Slechts negen landen wereldwijd haalden die grens, maar toch klinkt er een positief geluid.

"De voorbije 25 jaar zijn we er in geslaagd om het aantal sterfgevallen als gevolg van de zwangerschap bijna te halveren. Dat is een hele vooruitgang", zegt dokter Flavia Bustreo van de World Health Organization. "Hoewel het niet voldoende is, weten we dat we tegen 2030 in principe al die sterfgevallen de wereld kunnen uithelpen en we blijven ons inzetten om dat te bereiken."

Niet te missen