© European Space Agency

Mysterieus object WT1190F bereikt de aarde dan toch niet

Helaas, we zullen nooit weten wat precies het mysterieus object met de naam 'WT1190F' was. Het object uit de ruimte zou vrijdagochtend iets na 7 uur onze tijd neerstorten op aarde, maar het ding bereikte onze planeet niet. Daar gaat men althans vanuit, want hoewel veel enthousiastelingen in Sri Lanka klaarzaten om het fenomeen te aanschouwen, gooiden wolken roet in het eten. Er zijn in elk geval nergens meldingen gemaakt dat 'WT1190F' neerstortte, waardoor wetenschappers concluderen dat het opbrandde in onze atmosfeer.

boj

WT1190F werd in 2013 een eerste keer opgemerkt. Sindsdien konden de onderzoekers het object voldoende lang volgen om zijn baan te berekenen. Zo voorspelden ze dat het op vrijdag 13 november ging landen in de Stille Oceaan, ongeveer 100 kilometer voor de zuidkust van Sri Lanka.

In eerste instantie wisten onderzoekers niet goed wat het was, maar uit verder astronomisch onderzoek blijkt dat WT1190F een hol object is met een diameter van enkele meters. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om een deel van een leeggetrapte raket die al minstens drie jaar rondzweeft. Toch bleef WT1190F vragen oproepen. Want hoe gewoon rondvliegende rommel in de ruimte ook is, het is wel de eerste keer dat een object op een boemerangbaan zit die verder reikt dan de maan.

Onderzoekers hielden het stuk ruimtepuin goed in de gaten en kondigden aan dat ze het verder wilden onderzoeken. Ze hoopten dankzij een beter beeld te krijgen van hoe een object de interactie met de aardse atmosfeer aangaat.