Ook bij opwarming met 2 graden worden grote steden bedreigd door stijging zeepeil

Paar graden warmer? Zo zullen de wereldsteden er gaan uitzien

Print
Paar graden warmer? Zo zullen de wereldsteden er gaan uitzien

Mumbai (India) zal onder water komen te staan als het een paar graden warmer wordt. Foto: climate central

Zelfs als de internationale gemeenschap erin slaagt om de wereldwijde opwarming van de aarde te beperken tot gemiddeld twee graden Celsius, dreigen grote steden als Shanghai, Bombay en Hongkong binnen enkele eeuwen deels onder water te verdwijnen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Climate Central. Ook België dreigt op lange termijn te worden getroffen.

Binnen drie weken start in Parijs een internationale klimaattop, waar meer dan 190 landen een akkoord moeten bereiken over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. De bedoeling is op die manier de wereldwijde opwarming van de aarde te beperken tot gemiddeld twee graden Celsius.

280 miljoen mensen

Maar Amerikaanse wetenschappers van de onderzoeksgroep Climate Central waarschuwen nu dat ook bij een temperatuurstijging van twee graden rekening moet worden gehouden met een stijging van de zeespiegel met 3 tot 6,3 meter. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor tal van gebieden, die momenteel door in totaal 280 miljoen mensen worden bewoond.

Climate Central maakte zelf een voorspelling: zo zullen de volgende steden er gaan uitzien als het respectievelijk vier en twee graden warmer wordt:

Londen:

Volgens de wetenschappers is het evenwel niet duidelijk op welke termijn die stijging van de zeespiegel zich zal voltrekken. De schattingen variëren tussen (het weinig waarschijnlijk geachte) de 200 en de 2.000 jaar.

China

Vooral in China dreigen zich problemen te stellen. Daar zullen 64 miljoen mensen getroffen worden door de verhoging van het zeeniveau. Andere landen die in het rapport genoemd worden zijn India, Bangladesh, Vietnam, Indonesië, Japan, de VS, de Filipijnen, Egypte, Brazilië, Thailand, Myanmar en Nederland. België wordt niet expliciet in het rapport vermeld, maar volgens een bijgevoegde tabel dreigen in ons land op lange termijn toch 1,1 miljoen mensen te worden getroffen.

De voornaamste getroffen wereldsteden zijn Hongkong, Calcutta, Dhaka, Jakarta, Shanghai, Bombay, Hanoi, Rio de Janeiro, Buenos Aires, New York en Tokyo.

Op deze interactieve kaart kan u de gevolgen van de klimaatopwarming op het zeepeil bekijken:

Infrastructuur

Bij de studie werd geen rekening gehouden met demografische verschuivingen die zich in de loop der eeuwen nog kunnen voordoen. Ook met de uitbouw van een betere infrastructuur, bijvoorbeeld dijken, werd geen rekening gehouden.