© *

Waarom snot goed voor je is

Ze zorgen voor een verstopte neus als je verkouden bent, maar eigenlijk zijn slijmen en snotjes precies wat je lichaam nodig heeft. In een filmpje, gemaakt door het educatieve videokanaal Ted Ed met medewerking van de Duitse biologe Katharina Ribbeck, wordt uitgelegd waarom.

tib

Verkouden of niet, je lichaam produceert elke dag een liter slijm. Je ogen, neus en mond zijn bedekt met een laagje slijm, net als je maag en longen. Dat slijm zorgt ervoor dat kwetsbare weefsels niet uitdrogen, waardoor ze minder vatbaar zijn voor infecties, het is verantwoordelijk voor de neutralisatie en afvoer van bepaalde stoffen die je ziek kunnen maken en het houdt de bacteriële huishouding in je lichaam onder controle.

Slijm bestaat uit proteïnen, vetten en zouten, maar het belangrijkste bestanddeel zijn een reeks eiwitten die 'mucines' genoemd worden. Zij veroorzaken de slijmerige textuur, waardoor ze ook makkelijk weer kunnen oplossen in het lichaam. Sommige mucines interageren met andere molecules, om zo een barrière te vormen tegen schadelijke stoffen die het lichaam willen binnendringen, zoals stof en bacteriën. Zo beschermen slijmen het delicate longweefsel en verhinderen ze dat bacteriën in de bloedbaan terechtkomen, waar ze veel grotere schade kunnen aanrichten.

Wanneer je ziek wordt, verhoogt je lichaam de slijmproductie om de microben opnieuw af te voeren. Je immuunsysteem produceert dan extra witte bloedcellen. Het groen in de slijmen is afkomstig van een enzym in deze witte bloedcellen.

Niet te missen