© AFP

België en Nederland willen opheldering over mislukt WK-bod

De Koninklijke Belgische Voetbalbond overlegt met de Nederlandse voetbalbond welke stappen tegen de Wereldvoetbalbond FIFA ondernomen kunnen worden. Aanleiding daarvoor zijn uitlatingen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Die insinueerde vorige week in een interview met het Russische persbureau Tass dat in 2010 nog voor de stemming in het hoofdbestuur van de FIFA al was afgesproken dat Rusland het WK van 2018 zou krijgen.

Nederland en België stelden zich gezamenlijk kandidaat voor het WK 2018. In Nederland stelde een meerderheid in de Tweede Kamer vrijdag dat het kabinet en de KNVB het geld moeten terugeisen dat Nederland uitgaf aan de kandidatuur voor het WK.

De Engelse voetbalbond FA was eveneens kandidaat en gaf ook al aan het campagnegeld terug te willen van de FIFA. Zaterdag maakte de FA bekend dat de FIFA aangeschreven werd met de vraag om “antwoorden op belangrijke vragen”. De FA houdt het niet noodzakelijk bij een vraag om antwoorden. “We bekijken nog welke legale acties ondernomen kunnen worden.”

Blatter verklaarde in het interview met Tass dat er in 2010 besloten werd om in 2018 naar Rusland te gaan en vier jaar later naar de Verenigde Staten. “Zo zouden de twee grote wereldmachten elk hun WK krijgen.” Het WK van 2022 werd echter uiteindelijk aan Qatar toegewezen. Volgens Blatter gooiden UEFA-voorzitter Michel Platini en de toenmalige Franse president Sarkozy het op een akkoord met Qatar. “Vier stemmen van Europa gingen naar Qatar in plaats van naar de VS en zo won Qatar met 14-8. Het had 10-12 moeten zijn.”

De Engelse voetbalfederatie (FA) gaf 29,1 miljoen euro uit aan zijn kandidatuur. Het zogenoemde HollandBelgiumBid werkte met een budget van ruim 10 miljoen euro.