© BELGA

Judoka Jasper Lefevere verovert brons in Port Louis en denkt aan Rio

Judoka Jasper Lefevere (-66 kg) heeft zaterdag op het African Open in Port Louis (Mauretius) brons veroverd. Dat brengt hem vooral mentaal een stapje dichter bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De andere Belgen verloren allemaal hun eerste kamp, met uitzondering van Ilse Heylen (-52 kg), die met zilver gehuldigd werd.

Lefevere (IJF-39) heeft nog één medaille nodig op een Grand Prix of Grand Slam om zeker te zijn van de kwalificatie voor Rio. Met het brons van Glasgow vorige maand, het brons in Port Louis en puike kampen op de Grand Slam van Abu Dhabi vorige week, moet hij mentaal klaar zijn voor de Grand Prix van Jeju in Zuid-korea (26-28/11) en de Grand Slam van Tokio in Japan (4-6/12). In Port Louis won hij drie duels met ippon: het eerste tegen de Indiër Jasleen Singh Saini (IJF-145) en in de herkansingen tegen de Oostenrijker Mathias Czizsek (GR) en de Zuid-Afrikaan Siyabulela Mabulu (IJF-78). Alleen het tweede gevecht tegen de Canadees Patrick Gagne (IJF-43) verloor hij met ippon, maar Gagne kende een superdag, want hij mocht op het einde van de dag het goud mee naar huis nemen.

In dezelfde gewichtsklasse raakte Topsporter Defensie Kenneth Van Gansbeke (IJF-47) in de eerste kamp niet voorbij de Brit Nathon Burns (IJF-57), die een waza-ari kon scoren en uiteindelijk zilver behaalde. Senne Wyns (-60 kg) verloor eveneens in de eerste ronde met ippon van de Canadees Sergio Pessoa (IJF-57) en Sandrine Billiet (-63 kg) verloor haar openingskamp met waza-ari van de Algerijnse Imene Agouar (IJF-29).

Zondag komen in Port Louis nog Roxane Taeymans (-70 kg) en Sofie De Saedelaere (-78 kg) in actie.