© BELGA

KV Oostende aan kop na winst tegen zwak OHL

KV Oostende had op de vijftiende speeldag van de Jupiler Pro League genoeg aan drie Leuvense cadeautjes om evenveel goals te maken: 3-0 tegen een bijzonder zwak OHL. De sterk spelende Kustboys komen zo voorlopig op kop van het klassement en kunnen, mits falen van Anderlecht en AA Gent op Super Sunday, zelfs de herfsttitel vieren.

wic

VIDEO. Bekijk de samenvatting

KV Oostende

OHL

KV Oostende zag zijn kans schoon om op de laatste speeldag van de heenronde de leiding (eventjes) over te nemen van Anderlecht en AA Gent, die morgen nog in actie komen. Daarvoor deed Yves Vanderhaeghe een beroep op Antonio Milic om Jordan Lukaku te vervangen, terwijl Knowledge Musona de plek van Joseph Akpala weer innam. Aan de overkant kon de geplaagde Jacky Mathijssen John Bostock weer opstellen. Alessandro Cerigioni maakte zijn opwachting in de spits.

Het verschil tussen de nummer drie en de nummer vijftien in het klassement kwam pas halverwege de eerste helft bovendrijven. Een lange bal van de Kustboys werd door Romain Reynaud pijnlijk gemist, Goh Bi Cyriac mocht zomaar doorlopen en vond voor doel de mee opgerukte Kevin Vandendriessche, die de 1-0 in doel tikte. En geklungel achterin bij de Leuvenaars zou de rode draad van de match blijven: doelman Rudy Riou schrok zich een hoedje toen Vandendriessche druk kwam zetten en trapte de bal pardoes in de voeten van Musona. De Zimbabwaan dribbelde Reynaud met een slingerbeweging in de knoop en knalde hoog in het dak van het doel. 2-0, twee goals zomaar cadeau gekregen.

Dezelfde clowns verzorgen het circus na de rust

Tussenin had KV Oostende ook nog een penalty kunnen krijgen nadat Fernando Canesin Reynaud voorbij snelde en in contact kwam met Riou, maar ref Luc Wouters liet doorspelen. En OHL? Dat kwam voor de koffie niet verder dan een voorzet van Jordan Remacle, die net gemist werd door de inlopende Cerigioni, en een heet standje toen Didier Ovono even weggleed bij een terugspeelbal.

Na de pauze ging OH Leuven vrolijk verder met cadeautjes uitdelen. En weer waren het Riou en Reynaud, ook al clowns van dienst bij de eerste twee tegentreffers, die er weer een heus circus van maakten. Riou moest uitkomen op een diepe bal, maar schoof met het leer in de armen uit de zestien en moest dus lossen. Daarop aarzelde de Franse doelman, net als verdediger Reynaud, om te ontzetten, om uiteindelijk Vandendriessche met de bal aan de haal te zien gaan. Zonder keeper in doel gaf die de bal altruïstisch opzij voor Cyriac, die al zijn tiende van het seizoen mocht binnenschuiven.

Oostende is voorlopig herfstkampioen

Zo was de match al op het uur gespeeld. OH Leuven probeerde nog wel de eer te redden, maar verder dan wat halfslachtige pogingen van Kevin Tapoko en de ingevallen Romero Regales kwam het niet. Integendeel, Fernando Canesin bracht de Kustboys nog dicht bij een vierde treffer. Eerst was de Braziliaan de bezoekende defensie te snel af en schoof hij voorlangs, even later zette hij Joseph Akpala met een knap passje op weg naar Riou. Die mikte de bal voorlangs, de inglijdende Musona mikte de 4-0 nog op de paal. Tekenend: de thuisfans, aangevoerd door Marc Coucke, zetten een wave in, de supporters van OHL deden cynisch mee.

KV Oostende kan met 31 punten terugblikken op een enorm sterke heenronde. Het springt voor minstens een dag naar de leidersplaats en heeft, als AA Gent en Anderlecht morgen niet kunnen winnen, zelfs de herfsttitel op zak. Bij OH Leuven is het huilen met de pet op en mogen ze zich voorbereiden op een lange degradatiestrijd.

Belangrijkste fases:

13’ Bij OHL zijn ze even Musona vergeten op links. De ‘Smiling Assassin’ komt met een gelukje aan de bal. Hij snijdt de zestien binnen en viseert te korte hoek, doelman Riou haalt de bal weg met een beenveeg.

23’ GOAL! Romain Reynaud gaat pijnlijk in de fout op een diepe bal. Cyriac neemt dankbaar het cadeau in ontvangst, duikt in de diepte en legt de bal panklaar voor Vandendriessche. Die maakt er 1-0 van!

27’ Bijna stond het 1-1! Remacle wordt goed aangespeeld op rechts en ziet Cerigioni ongedekt staan in de zestien. Hij brengt de bal ook goed voor, maar Cerigioni kan zijn voet niet tegen de bal zetten. Hier ontsnapt Oostende!

31’ Op een eenvoudige terugspeelbal glijdt KVO-doelman Ovono even uit. De goalie herstelt zijn foutje echter snel en werkt weg.

32’ Canesin vergeet de 2-0 voor Oostende te maken. Eerst gaat de middenvelder goed rond Reynaud in de zestien, maar loopt vervolgens tegen doelman Riou aan. KVO wil een penalty, maar krijgt er geen. De fout was dan wel licht, bal kon zeker op de stip.

38’ GOAL! Nog voor de rust scoort Oostende een tweede keer. Na een slechte uittrap van Riou pikt Musona de bal op. De nummer elf van Oostende dribbelt Reynaud dol en knalt de bal hoog in doel. Zijn vijfde goal al dit seizoen.

49’ Uit het niets krijgt OHL nog eens een kansje. Na een ingooi draait Tapoko zich goed vrij en knalt ineens naar de korte hoek, Ovono is echter attent en houdt zijn netten schoon.

58’ GOAL! De Leuvense defensie kent een rampzalige avond. Riou reageert gepast op een diepe bal, maar schuift met het leer buiten de zestien. Daarna kijken Reynaud en Riou naar elkaar om te bal te ontzetten, maar Vandendriessche zit er snel tussen en geeft de bal aan Cyriac. Die maakt zijn tiende van het seizoen.

64’ Al het Leuvense gevaar komt over de rechterflank via Remacle. De blonde winger zwiept de bal perfect op het hoofd van Regales, maar de invaller kopt voorlangs.

66’ Canesin ontsnapt nogmaals, deze keer op rechts. De Braziliaan snijdt naar binnen in de zestien, maar knalt de bal vervolgens voorlangs.

78’ Daar was bijna de vierde goal voor KV Oostende! Joseph Akpala lijkt de bal voorlangs te schieten, maar Musona is bij de pinken en kan bijna de 4-0 binnen tikken aan de tweede paal. Hij mikt het leer echter op de paal!