© BELGA

Ilse Heylen pakt 50e internationale medaille

Judoka Ilse Heylen (-52 kg) heeft zaterdag op de African Open in Port Louis op het eiland Mauritius zilver veroverd en bracht zo haar totaal aan internationale medailles op vijftig. In de finale raakte de 38-jarige ouderdomsdeken van het Belgische judo in een armklem van de Armeense Zhanna Stankevich en zo verloor zo met ippon.

Heylen (IJF-22), in 2004 goed voor brons op de Olympische Spelen in Athene, werd in oktober 2013 met 44 medailles Belgisch recordhoudster op het vlak van internationale podiumplaatsen, ten nadele van Ulla Werbrouck. Vanaf toen heeft ze nog maar één focus: de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro halen. Het zouden voor haar de vierde Spelen zijn, na Athene, Peking en Londen. Het zilver van Port Louis is de ideale opsteker richting de Grand Prix van Jeju in Zuid-Korea (26-28/11) en de Grand Slam van Tokio (4-6/12), waar ze die vierde olympische droom waar kan maken.

In Port Louis won Ilse Heylen overtuigend haar eerste kamp met ippon tegen de Australische Tinka Easton (IJF-100) en ook in de halve finales tegen de Algerijnse Djazia Haddad (IJF-46) liet ze die score optekenen. In de finale liet ze zich verrassen door de Armeense Zhanna Stankevich (IJF-39), die na twee minuten een armklem kon zetten. De Armeense was eerder op het jaar al goed voor zilver op de European Open in het Wit-Russische Minsk.