© Belga

Van der Haar wint titanenduel tegen Van Aert en pakt Europese titel

De 24-jarige Nederlander Lars van der Haar (Giant-Alpecin) heeft zich zaterdag in het Nederlandse Huijbergen tot de eerste Europese kampioen veldrijden bij de mannen elite gekroond. In de slotronde bleek Van der Haar te sterk voor topfavoriet en man in vorm Wout Van Aert. Kevin Pauwels pakte brons.

vtvn

Veldrijden op Sportwereld.be

Het was Tom Meeusen die de beste start nam en als eerste het veld indook. Hij werd op de voet gevolgd door Laurens Sweeck, Michael Vanthourenhout en de Fransman Clément Venturini. Kevin Pauwels miste door pech compleet zijn start en was meteen op achtervolgen aangewezen.

Laurens Sweeck, zilverenmedaillewinnaar vorig jaar bij de beloften, slaagde er in om in de tweede ronde een kloofje te slaan. Ver reed hij niet weg en een andere youngster, Michael Vanthourenhout, volgde gezwind op enkele lengtes. Helaas voor de West-Vlaming werd hij teruggeslagen door een valpartij na de chicken run. Lang duurde ook het liedje van Sweeck niet. In de derde ronde achtte Wout Van Aert zijn moment gekomen. Hij versnelde en kreeg Lars van der Haar met zich mee. Michael Vanthourenhout pikte in extremis zijn wagonnetje nog aan, maar na enkele versnellingen moest Van Aert enkel nog Van der Haar naast zich dulden.

De Nederlander beet zich vast in het wiel van Van Aert, maar op het einde van de zesde ronde, na zo'n 40 minuten, moest ook hij plooien. Bij de passage aan de finish telde Van Aert zeven seconden voorsprong, een kloof die groter leek te worden, tot de motor van Wout van Aert opeens sputterde en hij ook nog eens kreeg af te rekenen met een aflopende ketting. Van der haar kwam dichter en sloot net voorbij het ingaan van de voorlaatste ronde opnieuw aan.

Na een spannend duel, het meest beklijvende van het veldritseizoen tot nu toe, stapelde Van Aert in de slotronde de foutjes op en profiteerde Van der Haar daar optimaal van. Hij reed weg op de Nootjesberg en soleerde uiteindelijk naar de zege, goed voor de eerste Europese titel bij de profs. Van Aert werd tweede, Kevin Pauwels derde. Michael Vanthourenhout reed naar een vierde plaats. 

Herbeleef de cross hier!

Uitslag:

1. Lars van der Haar (Ned) in 1u02:29
2. Wout Van Aert op 0:19
3. Kevin Pauwels 0:39
4. Michael Vanthourenhout 0:56
5. Julien Taramarcaz (Zwi) 1:20
6. Thijs van Amerongen (Ned) 1:51
7. Laurens Sweeck 1:51
8. Corné van Kessel (Ned) 2:08
9. Radomir Simunek (Tsj) 2:13
10. Tim Merlier 2:21

Geen medaille voor Belgische junioren op EK veldrijden

© BELGA

De Belgische junioren zijn er zaterdag niet in geslaagd om een medaille te grijpen op het EK veldrijden in het Nederlandse Huijbergen. De Nederlander Jens Dekker pakte goud, zilver was voor zijn landgenoot Mitch Groot. De bronzen medaille ging naar de Fransman Thomas Bonnet. Florian Vermeersch was eerste Belg op een vierde plaats.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het verwachte duel tussen onze landgenoot Jappe Jaspers en Jens Dekker kwam er dus niet in Huijbergen. Jaspers, vorig jaar nog goed voor een zilveren medaille bij de junioren na Eli Iserbyt, werd opgehouden door een val bij de start en kreeg daarna ook nog af te rekenen met pech. Hij was voortdurend op achtervolgen aangewezen en zou uiteindelijk pas als zestiende finishen.

Vooraan werd niet gewacht en het was met Jens Dekker en Mitch Groot een Nederlands duo dat het commando nam in de eerste ronde. Hun voorsprong werd alleen maar groter. Achter hen probeerden twee Fransen, Crispin en Bonnet, de kloof te dichten, maar zonder resultaat.

Halfweg koers zette Dekker, dit jaar al goed voor zes overwinningen in het veld, zijn landgenoot onder druk en finaal moest Groot zich gewonnen geven. Dekker soleerde naar de zege, Groot greep zilver. In de strijd om de derde plaats kwam nog een derde Nederlander, Thijs Wolsink, sterk opzetten, maar een valpartij in het slot gooide roet in het eten en zo werd Bonnet nog derde.

Drie Belgen haalden de finish niet: Jarne Driesen, Victor Vandebosch en Tijl Pauwels. Die laatste kwam zwaar ten val en onderzoek moet nog uitwijzen welke blessure hij overhoudt aan zijn valpartij.

Ontgoocheling bij Belgen

Topfavoriet Jappe Jaspers was ontgoocheld met zijn zestiende plaats van zaterdagmiddag bij de junioren op het EK in het Nederlandse Huijbergen. De renner kwam nooit in de wedstrijd voor door pech.

Het kwam niet tot een duel tussen Jappe Jaspers en de Nederlander Jens Dekker in Huijbergen. Onze landgenoot kampte met materiaalpech. “Hij had problemen met een kamwiel”, klonk het na afloop in het Belgische kamp. “Daardoor kon hij nooit in zijn ritme komen en draaide zijn wedstrijd al van bij de start in de soep.”

De ontgoocheling was groot bij de crosser van het Enertherm-BKCP team. Een groot contrast met de vreugde bij de nieuwe Europese kampioen. “Ik ben intussen wel gewend om de favorietenrol te dragen”, zei Dekker. “Ik heb dit EK benaderd zoals ik dat altijd doe. Ik was een van de grote favorieten, maar het blijft toch een kampioenschap. Kijk naar Jappe. Ook hij is in vorm, maar wordt uitgeschakeld door pech. Ik ben uiteraard enorm blij met deze titel.”

Goud en zilver voor Nederland met een tweede plaats voor Mitch Groot. “Dit is mijn eerste podium van het seizoen en dat meteen op een EK”, aldus de crosser uit Brunssum. “Van bij de start vloog ik er meteen in. Dat was het plan. Ik wilde druk zetten op de rest. Maar Jens was vandaag gewoon te sterk. Ik heb me gefocust op de tweede plaats en dat is goed afgelopen.”

Femke Van Den Driessche pakt goud bij beloften

© PHOTOPRESS.BE

Belofte Femke Van Den Driessche heeft België zaterdagmiddag de eerste gouden medaille bezorgd op het EK veldrijden in het Nederlandse Huijbergen. De renster van Kleur op Maat-NoDrugs soleerde naar de zege voor de Nederlandse Maud Kaptheijns en de Italiaanse Alice Maria Arzuffi.

Veldrijden op Sportwereld.be

Van Den Driessche nam meteen bij de start de wedstrijd in handen. De renster uit Aalst toonde vorige week op de Koppenberg met haar tweede plaats bij de vrouwen elite al dat ze in goede doen is en wilde die vorm verzilveren in Huijbergen. De Nederlandse Maud Kaptheijns, renster bij het team van Geert Wellens, bleek evenwel een taaie klant en maakte iets voorbij halfweg cross opnieuw de aansluiting vooraan.

Het duo telde een kleine halve minuut voorsprong op de Italiaanse Alice Maria Arzuffi. In de voorlaatste ronde maakte Van Den Driessche evenwel het verschil in de loopstrook door het zand. “Iedere keer moest ik daar een gaatje laten”, aldus Kaptheijns na afloop. “Ze ging daar gewoon sneller dan ik. Op het eind had ik het ook veel te warm en zat ik stikkapot. Ik kon het gaatje niet meer dichten. Daar moest ik haar laten rijden.”

Van Den Driessche zag niet om en soleerde naar de zege. Aan de finish telde ze 36 seconden voorsprong op de Nederlandse die kon leven met haar zilveren medaille. “Een gouden ‘plak’ had ik helemaal niet verwacht”, sprak een dolgelukkige Van Den Driessche na afloop. “Ik was de voorbije weken goed op dreef, maar ik wist niet hoe ik hier voor de dag zou komen. Een EK is toch helemaal iets anders dan de andere wedstrijden waar je niet tegen alle Europese concurrenten kampt. Maud gaf niet snel af, maar ik wist dat ik iets sterker was in die loopstrook en maakte daar het verschil. Ik ben hier heel gelukkig mee. Vieren? Dat doen we zo meteen, maar niet te lang”, lachte ze nog. “Zondag wacht in Ruddervoorde alweer een nieuwe wedstrijd.”

Sanne Cant verlengt haar Europese titel bij de vrouwen

© Belga

Sanne Cant heeft zaterdag haar Europese titel in het veldrijden verlengd. De Lilse haalde het in het Nederlandse Huijbergen voor Jolien Verschueren en de Britse Nikki Harris. Het is voor Cant haar tweede Europese titel.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het was Sanne Cant die samen met de Tsjechische Pavla Havlikova en Ellen Van Loy de beste start nam in Huijbergen. Niet veel verder volgden de Britse Nikki Harris en Helen Wyman. Jolien Verschueren volgde na een moeilijke start op enkele lengtes.Het trio werd gaandeweg herleid tot een duo: Cant-Havlikova, maar veel afstand namen ze niet. Bij de doortocht na de tweede ronde telden ze slechts zes seconden voorsprong op Verschueren, Van Loy en Harris. Even smolt alles weer samen vooraan, maar lang duurde dat niet.

Cant versnelde op en rond de Nootjesberg, nam enkele lengtes en iets over halfweg cross ontdeed ze zich van haar concurrentes. Veel bedroeg haar voorsprong nooit, maar voldoende om aan de finish voor de tweede keer te mogen juichen. Jolien Verschueren werd in haar tweede EK knap tweede, Nikki Harris derde.

Goed voor de derde gouden medaille voor de Belgen, na goud voor Femke Van Den Driessche bij de vrouwen beloften en goud voor Quinten Hermans bij de mannen beloften. In totaal tellen de Belgen nu zes medailles: drie keer goud, twee keer zilver en één keer brons.

"Ik ben heel trots op deze trui en titel", zei Cant na afloop. "Vorig jaar was mijn zege een verrassing, nu is het een bevestiging."Cant begon als favoriete aan het EK, maar niet zo uitgesproken als vorig jaar in Lorsch, toen ze al veel meer overwinningen op de teller had staan. "Mijn trainer en ik hebben naar dit moment toegeleefd", zegt ze. "Je weet dat je niet te vroeg op het seizoen in vorm mag zijn, want dan heb je een terugval in december en januari. Dat is niet de bedoeling. Ik heb heel hard getraind in aanloop naar dit EK. Deze week deed ik het rustiger aan om hier top te zijn. Dit moest mijn eerste piek worden van het seizoen. Ik wilde opnieuw die Europese trui. Elke week voelde ik me iets sterker worden en vandaag verliep het perfect. Mensen verwachten altijd veel van mij en dat is niet altijd gemakkelijk. Ik wilde hier bevestigen en ik ben heel blij dat dit gelukt is."

Jolien Verschueren, vorige week nog aan het feest op de Koppenberg, pakte in haar tweede EK al meteen de zilveren medaille. Al hield ze daar wel gemengde gevoelens aan over. "Het knaagt toch een beetje omdat ik redelijk dicht naderde op Sanne, maar ik denk dat zij in de laatste ronde misschien niet meer helemaal voluit ging", vertelt ze. "Ik heb een vakantieweek achter de rug en stond hier fris aan de start. Dat in combinatie met mijn goeie vorm van de laatste weken bezorgt mij een zilveren medaille. En daar moet ik uiteindelijk wel trots op zijn."

Volledig Belgisch podium bij beloften op EK veldrijden

© PHOTOPRESS.BE

© PHOTOPRESS.BE

thumbnail:
thumbnail:

Quinten Hermans heeft zaterdag de Europese titel veroverd op het EK veldrijden voor beloften in Nederland. Hij haalde het voor twee landgenoten: Daan Hoeyberghs en Eli Iserbyt, een volledig Belgisch podium dus in Huijbergen.

Veldrijden op Sportwereld.be

Na het succes van Femke Van Den Driessche ging de Belgische selectie bij de mannen beloften gewoon op haar elan door. Quinten Hermans, die vorige week al zijn ambitie uitsprak na zijn zege op de Koppenberg, nam meteen een goede start. Toen ploegmaat Eli Iserbyt een gaatje liet op de loopstrook, muisde de renner van het Young Telenet Fidea Cycling Team er vanonder. "Ik dacht nog dat het te vroeg was", zei hij na afloop, "lange tijd bleef mijn voorsprong hangen op tien seconden. Niet gek veel, ik twijfelde even om de anderen te laten terugkomen. Maar opeens werd de kloof groter. Ik bleef ook constant dezelfde rondetijden neerzetten, dus op het eind begon ik er wel in te geloven. Ik ben heel trots op deze trui en het zal speciaal zijn om er mee rond te rijden."

Achter hem volgde Daan Hoeyberghs die zijn tweede plaats nooit echt bedreigd zag worden. "Quinten was nooit echt ver en ik spaarde me in het begin een beetje", zei hij. "Om dan in één keer het gat te kunnen dichten, maar dat lukte me niet. Ik bleef hangen op zeven seconden, Quinten was sterker. Ik kan leven met deze tweede plaats. Voor het eerst in mijn carrière voelde ik me goed op een kampioenschap en dat doet me plezier."

Eli Iserbyt, vorig jaar Europees kampioen bij de junioren, pakte in zijn eerste jaar bij de beloften een bronzen medaille. "Nochtans had ik niet zo'n goede dag", zei hij. "Lange tijd reed ik in vierde of vijfde positie, maar bij het ingaan van de laatste ronde zag ik dat mijn achterstand niet zo groot was voor een bronzen medaille en besloot ik toch nog eens alles te geven. Goed uiteindelijk voor die derde plek. Ik ben daar tevreden mee."

REACTIES. Wout Van Aert: "Plots lukte het niet meer"

© Belga

Wout Van Aert stuitte op het EK veldrijden in het Nederlandse Huijbergen op een sterke Lars van der Haar. Onze landgenoot was enorm teleurgesteld in zichzelf. "Plots lukte het niet meer", aldus Van Aert.

Veldrijden op Sportwereld.be

"Ik kan geen vrede nemen met die tweede plaats. Ik ben enorm teleurgesteld. Ik had alles volledig in eigen handen, maar plots lukte het niet meer. Ik voelde me heel goed en kon een gaatje pakken op van der Haar. Ik wilde dan doorzetten, wat één ronde lukte. Toen ging ik echter over mijn toeren en sprong mijn ketting eraf bij het opspringen. Daarna blokkeerde ik precies en kwam Lars heel snel terug. Ik had in de laatste ronde nog een kans, maar ik maakte een fout door niet op kop te zitten voor een technische bocht. Ik moest van de fiets en toen was Lars al weg", stelde Van Aert.

Van Aert blijft zo steken op acht overwinningen dit seizoen. "In deze koers viel er echt wat te winnen. Als je hiervoor niet teleurgesteld zou zijn, ben je geen sportman. Ik had een paar van mijn eerdere zeges wel willen inruilen voor deze."

Van der Haar: "Ik dacht dat het voorbij was"

"Ik moet er nog even wennen", stelde Lars van der Haar na afloop. "Ik dacht dat het voorbij was toen Van Aert weg was. Ik had de koers even opgegeven. Ik kon enkel hopen op een foutje van Wout om terug te komen. Ik wist dat hij beter was bij de loopduinen, maar dat ik de betere was in de technische zones. Ik wilde gewoon alle kaarten op tafel leggen. Liep ik op een counter, dan had ik verloren. Maar als ik aan de loopstrook met voorsprong kon beginnen, wist ik dat het voor mij kon zijn. Achteraf heeft de winnaar natuurlijk altijd gelijk. Wout maakte één foutje, anders had hij misschien gewonnen.

De Nederlander maakte tijdens de cross enkele vreemde gebaren richting zijn team. Had dat te maken met vermeend boe-geroep van een aantal fans? "Nee, ik wilde weten hoe ver Kevin Pauwels achter zat. Zo wist ik of ik kon pokeren. Niemand leek dat echter te begrijpen!"