© KVDS

Hasseltse ‘zwerkballers’ doen mee aan eerste BK

“We vliegen niet als Harry Potter, maar zitten wel op bezems”

Zondag vindt het allereerste officiële Belgische Kampioenschap Zwerkbal plaats in Bergen, en ook een team uit Hasselt doet mee. “We kunnen niet vliegen zoals de zwerkbalspelers in de Harry Potter-boeken, maar we zitten wel op een bezem”, lacht Jana Meers, coach van de ‘Hasselt Horntails’.

Dirk JACOBS

“Ja, we maken het wel eens mee dat toeschouwers verbaasd en lacherig naar ons staan te kijken tijdens trainingen”, zegt coach Jana Meers, die sinds een jaar met een tiental enthousiastelingen wekelijks zwerkbal speelt in het Stadspark in Hasselt.

Voor wie de boeken of films van tovenaar Harry Potter niet kent, is de wereld van beukers en zoekers dan ook sciencefiction. “Vooral die bezems tussen onze benen komen blijkbaar hilarisch over. Maar als we de kans krijgen om het even uit te leggen, vindt iedereen het spel meteen leuk.”

Tennisbal in een sok

Basisprincipe van zwerkbal - of quidditch in het Engels - is dat alle spelers constant met een bezemsteel tussen de benen lopen, legt de trainer van de Hasselt Horntails uit. “De jagers proberen de wedstrijdbal, de 'slurk' in het jargon, in doel te gooien. Die doelen zijn een soort hoepels op een stok. Intussen proberen de drijvers met de beukers, een beetje zoals in trefbal, spelers van de tegenstrever te raken.”

De ‘gouden snaai' die Harry Potter in de films probeert op te sporen, is in het echte leven natuurlijk geen vliegend toestelletje. “Wij gebruiken een tennisbal verstopt in een sok. Die is vastgemaakt aan de riem van een speler die in het geel wordt uitgedost (het team dat de snaai kan grijpen, krijgt extra punten, nvdr.)”.

Lees meer in Het Belang van Limburg

www.facebook.com/quidditchhasselt


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio