© Photo News

Britse Davis Cup-kapitein is op zijn hoede voor Belgen: “In de breedte zijn zij sterker”

Groot-Brittannië start tegen België als favoriet in de finale van de Davis Cup, die van 27 tot 29 november op gravel in de Flanders Expo van Gent gespeeld wordt. De Britse kapitein Leon Smith beseft echter dat dat uitsluitend aan de Schot Andy Murray, nummer drie op de wereldranking te danken is. “In de breedte zijn de Belgen sterker”, verklaarde Smith vrijdag in het Ecuadoraanse Guayaquil, waar hij James Ward in een challengertoernooi begeleidde.

“We hebben het geluk dat we met Andy Murray één van de beste spelers van de wereld in de rangen hebben. Zijn inzet is bovendien ongelooflijk. In onze laatste duels speelde hij telkens drie wedstrijden en hij won ze allemaal. In het dubbel deed hij dat met zijn broer Jamie, momenteel één van ‘s werelds beste dubbelspelers.”

Smith zal België zeker niet onderschatten. “Met David Goffin (ATP-16) hebben ze hun eigen superster. Hij is één van de beste jonge spelers in het circuit en kan het iedereen moeiljk maken, ook Andy Murray. Dan is er ook nog Steve Darcis (ATP-85), die het fantastisch deed in hun halve finale tegen Argentinië en die ze in zijn land al ‘Mister Davis Cup’ noemen. Kimmer Coppejans (ATP-123) is een gravelspecialist en won onlangs een challengertoernooi. Ook hij is dus zeker een optie voor hen. Met Ruben Bemelmans (ATP-109) hebben ze nog iemand die rond de 90e plaats op de wereldranglijst kampeert. In de breedte zijn ze dus duidelijk beter dan ons.”

“We hadden tot nu het geluk dat we drie keer thuis mochten spelen en de ondergrond mochten kiezen. Dat is nu niet meer het geval. We moeten naar België en ze kozen voor gravel, wellicht onze minst goede ondergrond. Anderzijds heeft Andy het dit jaar wel heel goed gedaan op de rode baksteen en spelen James Ward (ATP-139) en Kyle Edmund (ATP-107) vaak op gravel. Ik denk dat het een spannend duel wordt.”