© Photo News

Geschillencommissie is bevoegd om Standard te vervolgen voor wangedrag supporters

De voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Luik heeft beslist dat de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) bevoegd is om clubs te vervolgen wanneer hun supporters zich misdragen.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De uitspraak komt er nadat Standard Luik en zijn supportersvereniging ‘la Famille des Rouches’ naar de rechtbank waren gestapt. Samen met Charleroi moeten de Rouches zich dinsdag 10 november verantwoorden voor de Geschillencommissie na het wangedrag van supporters in de Waalse derby in Charleroi. Standard voerde in zijn betoog aan dat het aan de Voetbalcel Binnenlandse Zaken is om de incidenten te beoordelen, maar de rechter in Luik spreekt dat tegen. De Geschillencommissie is wel degelijk bevoegd.

Standard vreest dat een voorwaardelijk straf van vorig seizoen tot uitvoering zal worden gebracht. De Luikenaars werden in februari veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van één wedstrijd achter gesloten deuren. Die sanctie kregen de Luikenaars voor de beeltenis van een onthoofde Steven Defour voor aanvang van de match Standard-Anderlecht. “Standard, dat de houding van enkele individuele supporters veroordeelt, kan niet akkoord gaan met het feit dat duizenden andere supporters die zich voorbeeldig gedragen het risico lopen om gestraft te worden voor iets waar ze niets mee te maken hebben”, klonk het woensdag. “Dat is niet alleen fundamenteel oneerlijk, het helpt ook niet om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden.”

De rechtbank in Luik wees er wel op dat Standard niet zomaar gestraft mag worden, maar via een eerlijk proces de kans moet krijgen om zich te verdedigen. Dat zullen de Luikenaars dinsdag ook gewoon doen. “We zullen voor de Geschillencommissie verschijnen met de intentie om al onze argumenten voor te leggen”, zegt de club op zijn website. De Rouches beraden zich ook over mogelijke gerechtelijke stappen die ze na het vonnis van de Geschillencommissie kunnen nemen.

Standard had de supportersverenigingen Publik Hysterik Kaos (PHK) en Ultras Inferno al laten weten dat ze niet welkom zijn in de uitwedstrijd tegen Zulte Waregem (27 november). Ook de verplaatsing naar STVV mochten beide supportersgroepen niet maken. Voor thuiswedstrijden worden “organisatorische voorzieningen tot nader order geschrapt” voor de Ultras en de PHK. Zondag, wanneer Anderlecht op bezoek komt, mogen de supportersverenigingen pas twee uur voor de aftrap binnen, zodat ze niet genoeg tijd hebben om voorbereidingen te treffen.

Lees meer over Standard Luik