© BELGA

Geen medaille voor Belgische junioren op EK veldrijden

De Belgische junioren zijn er zaterdag niet in geslaagd om een medaille te grijpen op het EK veldrijden in het Nederlandse Huijbergen. De Nederlander Jens Dekker pakte goud, zilver was voor zijn landgenoot Mitch Groot. De bronzen medaille ging naar de Fransman Thomas Bonnet. Florian Vermeersch was eerste Belg op een vierde plaats.

Veldrijden op Sportwereld.be

Het verwachte duel tussen onze landgenoot Jappe Jaspers en Jens Dekker kwam er dus niet in Huijbergen. Jaspers, vorig jaar nog goed voor een zilveren medaille bij de junioren na Eli Iserbyt, werd opgehouden door een val bij de start en kreeg daarna ook nog af te rekenen met pech. Hij was voortdurend op achtervolgen aangewezen en zou uiteindelijk pas als zestiende finishen.

Vooraan werd niet gewacht en het was met Jens Dekker en Mitch Groot een Nederlands duo dat het commando nam in de eerste ronde. Hun voorsprong werd alleen maar groter. Achter hen probeerden twee Fransen, Crispin en Bonnet, de kloof te dichten, maar zonder resultaat.

Halfweg koers zette Dekker, dit jaar al goed voor zes overwinningen in het veld, zijn landgenoot onder druk en finaal moest Groot zich gewonnen geven. Dekker soleerde naar de zege, Groot greep zilver. In de strijd om de derde plaats kwam nog een derde Nederlander, Thijs Wolsink, sterk opzetten, maar een valpartij in het slot gooide roet in het eten en zo werd Bonnet nog derde.

Drie Belgen haalden de finish niet: Jarne Driesen, Victor Vandebosch en Tijl Pauwels. Die laatste kwam zwaar ten val en onderzoek moet nog uitwijzen welke blessure hij overhoudt aan zijn valpartij.

Ontgoocheling bij Belgen

Topfavoriet Jappe Jaspers was ontgoocheld met zijn zestiende plaats van zaterdagmiddag bij de junioren op het EK in het Nederlandse Huijbergen. De renner kwam nooit in de wedstrijd voor door pech.

Het kwam niet tot een duel tussen Jappe Jaspers en de Nederlander Jens Dekker in Huijbergen. Onze landgenoot kampte met materiaalpech. “Hij had problemen met een kamwiel”, klonk het na afloop in het Belgische kamp. “Daardoor kon hij nooit in zijn ritme komen en draaide zijn wedstrijd al van bij de start in de soep.”

De ontgoocheling was groot bij de crosser van het Enertherm-BKCP team. Een groot contrast met de vreugde bij de nieuwe Europese kampioen. “Ik ben intussen wel gewend om de favorietenrol te dragen”, zei Dekker. “Ik heb dit EK benaderd zoals ik dat altijd doe. Ik was een van de grote favorieten, maar het blijft toch een kampioenschap. Kijk naar Jappe. Ook hij is in vorm, maar wordt uitgeschakeld door pech. Ik ben uiteraard enorm blij met deze titel.”

Goud en zilver voor Nederland met een tweede plaats voor Mitch Groot. “Dit is mijn eerste podium van het seizoen en dat meteen op een EK”, aldus de crosser uit Brunssum. “Van bij de start vloog ik er meteen in. Dat was het plan. Ik wilde druk zetten op de rest. Maar Jens was vandaag gewoon te sterk. Ik heb me gefocust op de tweede plaats en dat is goed afgelopen.”